Illa
ROSSELLÓ
Meravella de la natura a Illa
A la riba del riu Tet, entre Prada i Perpinyà, hi ha les Orgues d’Illa, un paisatge màgic fruit de l’erosió natural i el pas del temps
Seguint la carretera que des de Perpinyà ens porta cap a Prada de Conflent i més enllà cap a la Cerdanya, comença la subcomarca del Riberal, camps fèrtils a la vora del riu Tet. En arribar a Illa, una de les poblacions importants de la zona, a mà dreta, ens sorprèn un paisatge groguenc i argilós que, ja de lluny, ens atrau. Són les Orgues d’Illa, una meravella de la natura, un indret màgic fruit de l’erosió natural i el pas del temps en la terra argilosa.
Per arribar-hi cal sortir de la carretera principal a l’altura d’Illa i agafar la ruta de Montalbà del Castell. Al cap d’una estona, a la dreta, s’agafa ja la petita carretera que ens durà fins al pàrquing del Paratge de les Orgues, on podem deixar el vehicle, rebre informació i pagar l’entrada. Preus i horaris, segons cada estació de l’any, es poden consultar a la pàgina web municipal. Des del pàrquing comença una agradable passejada entre ametllers, vinyes i olivars que ens portarà fins les Orgues. Ben aviat ens adonem que som davant un paratge únic, un paisatge fràgil, una obra d’art de la natura en constant moviment.
Les Orgues d’Illa són un indret que no trobem enlloc més dels Pirineus, que captiva de seguida el visitant. Som davant d’un amfiteatre natural, amb parets tallades i columnes de fins a dotze metres, tot dominat per un color entre blanc i groguenc de l’argila. Un paratge modulat per l’acció de l’aigua i que es transforma mica en mica cada cop que plou. Les roques modelades pel temps i l’erosió han conformat les anomenades xemeneies de fades, torres de roques tendres coronades per un barret més resistent. Per veure el que la natura ha construït a les Orgues cal imaginar que tot el paratge era abans un sol turó i que l’aigua ha anat erosionant les parts més febles fins construir-hi xemeneies, columnes i fileres de punxes, els tubs d’orgue que molts veuen en les formacions argiloses del paratge. Les Orgues es poden visitar tot l’any, però una excursió maca és a la tardor o a l’hivern i girar-se cap al Canigó. Tot un plaer natural.
Cliqueu aquí per a més informació.
Les Orgues d’Ille Sur Têt
L’antic Hospici
Abans o després de recórrer el paratge de les Orgues val la pena aturar-se al poble d’Illa i visitar el barri antic i, dins d’aquest, l’antic Hospici, un antic hospital dels segles XVII i XVIII, reconvertit avui en dia en centre de recursos i de valoració del patrimoni català. S’hi pot veure una col·lecció permanent de pintures romàniques i també del barroc. S’hi fan també exposicions temporals.