Canals

Banyoles

PLA DE L’ESTANY

La ruta dels jaciments

Des del Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà fins a la vila romana de Vilauba

La sala de paleontologia del Museu de Banyoles exposa restes de fauna de finals del Terciari i d’inicis del Quaternari

El Pla de l’Estany concentra, en pocs quilòmetres quadrats, un patrimoni arqueològic de primer ordre. Des del període prehistòric fins a l’antiguitat, el visitant podrà trobar jaciments inigualables que es troben entre els més rellevants del seu període, com ara el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, el jaciment neolític de la Draga (Banyoles) o la vila romana de Vilauba (a Camós). I, jaciment a jaciment, podrà reconstruir el nostre passat més remot.

La ruta dels jaciments s’inicia a Serinyà. Situat al paratge del Reclau, el Parc de les Coves Preshistòriques és un centre d’interpretació de la cultura solutriana, datada entre 18.000 i 15.000 anys abans de Crist. Tot i això, el discurs argumental del parc va molt més enllà i abasta bona part del període paleolític, des del mitjà arcaic (250.000 aC) fins al magdalenià (15.000 aC). El segon espai que us proposem és el parc neolític de la Draga, considerat un dels assentaments més antics d’agricultors del nord-est peninsular. El jaciment està situat a tocar de l’estany, molt a prop de l’espai on hi havia hagut el poblat lacustre de la Draga. El visitant pot trobar-hi la reproducció d’un graner ovalat i dues cabanes, una semielevada i una altra a ras de terra. El darrer dels jaciments és la vila de Vilauba, al municipi de Camós, a peu de la carretera GI-5247 que surt de Banyoles en direcció a Pujarnol. En aquest cas, podem descobrir les diverses fases d’ocupació de la vila, que van des dels segles II-I aC fins al VII. Si ens arribem fins al Museu Arqueològic de Banyoles podrem conèixer algunes de les peces més destacades que s’hi han localitzat, com ara el déu Lar o un altar romà. El jaciment és obert tot l’any, prèvia reserva, i d’abril a novembre s’hi organitzen visites guiades.

Cliqueu aquí per a més informació.

Un palau gòtic

El Museu Arqueològic de Banyoles es troba a l’edifici de la Pia Almoina, un palau gòtic que es va construir a partir de la unió de dues cases romàniques i que, a partir del segle XIII, acollia les reunions dels prohoms municipals. El visitant pot recórrer les diferents sales i contemplar un munt de troballes interessants, com ara una reproducció de la coneguda mandíbula que va donar a conèixer el farmacèutic Pere Alsius. La sala de paleontologia inclou algunes peces sorprenents, com ara mastodonts i rinoceronts d’entre 5 i 3 milions d’anys d’antiguitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.