Canals

Cerdanyola

VALLÈS OCCIDENTAL

Poblats ibers i masies

Seguint la història local de Cerdanyola, des de l’època dels ibers fins a l’esplendor de les masies senyorials

Cerdanyola té una situació privilegiada als peus de la serra de Collserola que permet oferir diferents rutes de caràcter naturalista i paisatgístic, però, al mateix temps, també té una interessant oferta patrimonial. La ruta del camí de Can Codina és un itinerari circular senyalitzat que surt del parc de la Riera per endinsar-se a la serra de Collserola i que es pot fer tranquil·lament en dues hores i mitja. Comença travessant alguns torrents i en un variat mosaic de paisatges vegetals arriba fins a l’àrea de lleure de can Coll, des d’on es pot veure i visitar la masia que dona nom al paratge. Aquesta masia, que abans del 1495 s’anomenava can Portell, va arribar a ser una de les més grans de Cerdanyola. L’estructura inicial era una masia boscana de pati tancat, construïda al segle XVI aprofitant un mas anterior. Al llarg del temps se li van anar afegint tot un seguit de cossos i dependències agrícoles ordenades al voltant d’un gran pati i, al segle XIX, també s’hi va construir una capella. Tot i el pes de les activitats forestals que s’hi duien a terme, també s’hi va desenvolupar el conreu de la vinya i la producció de vi. Actualment, la masia acull un dels centres d’educació ambiental del Parc de Collserola. Un cop visitat can Coll, baixant novament cap al nucli urbà de Cerdanyola i cap a la riera de Sant Cugat, cal desviar-se del camí i pujar fins al turó de Ca n’Oliver (al barri de Montflorit) per visitar el poblat ibèric. Es tracta d’un assentament que va estar habitat durant tota l’època ibèrica, entre el 550 i el 50 abans de Crist. És de grans dimensions i s’hi poden veure restes constructives museïtzades de les diferents fases de la cultura ibèrica.

El parc de la Riera

Aquest parc és un espai de transició entre la ciutat de Cerdanyola i la serra de Collserola. Es pot recórrer seguint un camí de terra i creuant a peu la riera de Sant Cugat per diferents passeres. Al llarg del parc hi ha repartits diferents plafons informatius que permeten identificar la vegetació i la fauna de la zona, típica dels boscos de ribera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.