Canals

Més que una infusió: el te a totes hores

La infusió de les fulles de te és una beguda saludable amb nombroses propietats

Els científics han pogut comprovar i demostrar els beneficis del te en la salut de les persones. Té poder antioxidant, vitamines, minerals i fibra.

Diuen les lle­gen­des que el te va néixer per casu­a­li­tat. Men­tre un empe­ra­dor escal­fava aigua sota un arbre algu­nes fulles van caure per casu­a­li­tat dins l’aigua. Així hau­ria nas­cut el pri­mer te de la història fa més de 5.000 anys. La beguda es va popu­la­rit­zar pel seu agra­da­ble sabor i el poder recons­ti­tu­ent que tenia i així es van començar a pro­moure els bene­fi­cis que gene­rava en la salut i l’ànim. A poc a poc, al llarg dels anys, els científics han pogut com­pro­var i demos­trar els bene­fi­cis del te en la salut de les per­so­nes. Té poder anti­o­xi­dant, vita­mi­nes, mine­rals i fibra; redu­eix el risc de tenir malal­ties car­di­o­vas­cu­lars i millora el sis­tema immu­nològic; és un bon aliat con­tra l’anèmia i és una beguda diürètica que aixeca l’ànim i no té calo­ries.

Però el te s’ha de pren­dre quan toca. Després dels àpats pot gene­rar difi­cul­tats per absor­bir el ferro i, si es pren en grans quan­ti­tats, pot pro­vo­car ner­vi­o­sisme a causa de la teïna, un esti­mu­lant que té efec­tes simi­lars a la cafeïna.

Dife­rents tipus de te

Els tes més popu­lars com a acom­pa­nyants de les die­tes salu­da­bles són el te verd, el ver­mell i el blanc, a més del te negre. Aquests tes aju­den a pre­ve­nir l’enve­lli­ment pre­ma­tur de les cèl·lules i a llui­tar con­tra la pro­ducció de radi­cals lliu­res, que són la causa d’alguns tipus de càncers. Aju­den a con­tro­lar el coles­te­rol i a reduir els grei­xos del fetge, sobre­tot el te verd, que també actua com a depu­ra­dor i ajuda en les die­tes per per­dre pes. El te ver­mell és cone­gut pel seu poder a l’hora de llui­tar con­tra els grei­xos i les infla­ma­ci­ons i és un aliat per cui­dar les dents i pre­ve­nir la caries. El te blanc es reco­mana a les per­so­nes que tenen malal­ties òssies o que pas­sen per pro­ces­sos virals, com la grip, o bac­te­ri­a­nes, com l’acne.

En vaixell des de la Xina

El te va arribar a Europa a través de la Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals. Aquesta companyia va fer les primeres importacions d’aquestes fulles seques i, a més de portar el producte, també en va importar el nom. La paraula te prové dels dialectes xinesos amb què van coincidir els primers comerciants que van arribar a la Xina amb la voluntat de comercialitzar el producte. Aquesta empresa internacional va ser cabdal per establir relacions comercials entre Europa, Àsia i Oceania. Així va ser com molts dels productes originaris d’aquestes zones van arribar a Europa entre els segles XVII i XIX. Aviat el te es va incorporar als costums. A Anglaterra durant el segle XVII el prenien en un refrigeri de mitja tarda per distreure la gana fins a l’hora de sopar. Així va ser com es va popularitzar el te de les cinc. Però el te és més que una distracció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia