Canals

Ja va ser casualitat...

El juny del 1980 l’Elena Colomé era una nena de dos anys de Celrà que evi­dent­ment no sabia que em can­vi­a­ria la vida i faria que jo, en aquells moments un exes­tu­di­ant de medi­cina que tre­ba­llava en un magat­zem de frui­tes, que em pas­sava hores per­du­des a la redacció del Punt, pas­sa­ria a dedi­car-hi els (que ara con­si­dero) anys més interes­sants i diver­tits de la meva vida pro­fes­si­o­nal.

L’Elena havia tin­gut un acci­dent al taller de fus­ter del seu pare i s’havia tallat una mà; la van por­tar a la Residència de Girona, actual hos­pi­tal Josep Tru­eta,  on un equip de met­ges, inten­tant reim­plan­tar-li el mem­bre per­dut, van pro­vo­car el començament de la meva car­rera periodística.

Vol­tava, com era habi­tual, per la redacció del Punt del car­rer de Joa­quim Vay­reda i en Pep Collell­de­mont, que manava els cor­res­pon­sals d’aque­lla època, em crida i diu: “A una nena de Celrà li pro­ven de reim­plan­tar una mà; tu que saps fer fotos, ves a l’hos­pi­tal i a veure què en treus... que no tinc ningú més per aquí.”

Agafo la Nikkor­mat i cap a la Residència. Sense dema­nar permís a ningú, entro a l’habi­tació de la nena, parlo amb els pares i trobo el Dr. Fon­seca, metge res­pon­sa­ble de la inter­venció, que m’explica amb pèls i senyals com ha anat tot.

Arribo al diari i em diuen que ho escri­gui.

L’endemà, a por­tada, a cinc colum­nes, i a tota la plana 3, el meu text i les meves fotos! El tema va durar uns quants dies i vaig convèncer el direc­tor, Xavier Roig, que em va dir si volia que­dar-me al Punt Diari. Només podia dir que sí i vaig dir adeu a les taron­ges i les man­da­ri­nes per dedi­car-m’hi en cos i ànima.

Feta aquesta llarga intro­ducció –Toni Romero, em vas dir que expliqués el que volgués per recor­dar els 45 anys del diari!–, penso que el més impor­tant d’aquells pri­mers anys d’El Punt va ser la qua­li­tat humana i pro­fes­si­o­nal de les per­so­nes que s’impli­ca­ren en el pro­jecte i que van dei­xar-s’hi la pell per fer rea­li­tat el somni d’un diari de comar­ques inde­pen­dent i català. En tinc un exem­ple en un pro­jecte en què vaig tenir la sort de par­ti­ci­par. En aquells pri­mers temps del Punt Diari vam entrar en “ferotge com­petència” amb Los Sitios i el nos­tre objec­tiu era superar-los en ven­des i lec­tors. Podríem dir que el lec­tor més o menys com­promès sabia que a El Punt hi tro­ba­ria notícies i opi­ni­ons que no lle­gi­ria al Dia­rio del Movi­mi­ento i per això comptàvem amb una quan­ti­tat de pos­si­bles lec­tors impor­tant. Però ens fal­tava atra­par un altre lec­tor, que pot­ser no estava tan impli­cat en el canvi polític i social i que lle­gia Los Sitios per tro­bar-hi, entre altres coses, les cròniques espor­ti­ves... I aquí va ser com, amb en Patrici Tixis, vam engres­car-nos a fer una autèntica bes­ti­esa per inten­tar fer l’atac a la jugu­lar dels nos­tres com­pe­ti­dors: farem un suple­ment d’esports que donarà com a mínim la mateixa infor­mació que donen ells, però en català i, si podem, més ben pre­sen­tada... No va ser gens fàcil, ja que els esports era con­si­de­rada una secció menor dins el diari (encara guardo una carta de dimissió del 1982 a en Pep Collell­de­mont perquè estava fart que el direc­tor no ens donés més pàgines per a esports), però ens en vam sor­tir i en dife­rents for­mats vam publi­car el suple­ment Tot l’Esport, que per nosal­tres va sig­ni­fi­car la cul­mi­nació de tot un repte.

Ho cla­ri­fico: a Girona, a la redacció, escrivíem i maquetàvem i, en uns tallers del car­rer de Fre­ser, fèiem els foto­lits per a les plan­xes de la impressió; però no dis­po­sant de rota­tiva, havíem de fer ser­vir la del  Diari de Bar­ce­lona, cosa que ens obli­gava a por­tar física­ment el mate­rial a Bar­ce­lona cada dia a les tan­tes i això, a vega­des, ho fèiem alguns redac­tors que, aca­bada la jor­nada, anàvem a Bar­ce­lona a por­tar el diari per impri­mir.

Va ser en aquests viat­ges quan es va anar for­mant la idea del nou suple­ment d’esports d’El Punt; amb en Patrici, ens hi vam engres­car amb la il·lusió que, si acon­seguíem de fer una publi­cació on hi sor­tis­sin els noms dels juga­dors fins a ter­cera regi­o­nal, gua­nyaríem cen­te­nars de lec­tors, perquè a qui no li fa gràcia tenir un diari imprès amb el propi nom en lle­tres de mot­lle?

De fet, aquesta idea i la de les ganes de donar espai a l’esport de base i a altres esports mino­ri­ta­ris més enllà del tot­po­derós fut­bol, va ser la que vam anar defen­sant per convèncer la direcció del diari.

I es van començar a ven­dre més dia­ris i, el que era encara més impor­tant per a nosal­tres, el món de l’esport (direc­tius, entre­na­dors, juga­dors, orga­nit­za­dors...) ens va veure com un ele­ment de referència impor­tant que calia tenir pre­sent si volien gau­dir d’alguna con­si­de­ració a casa nos­tra...

Ara, quan lle­geixo El Punt Avui i L’Espor­tiu i veig que d’aquell pro­jecte no en queda res i que l’esport de base gironí està ban­de­jat del diari, penso que no tan sols no va ser cap mala idea, sinó que en un moment deter­mi­nat va donar l’impuls a un pro­jecte edi­to­rial que pot­ser ara també podria tenir pos­si­bi­li­tats d’èxit.

M’agra­da­ria de pen­sar que sí... però es veu que no.

Joan Carles Codolà
A El Punt del 1979 al 1989 (cap de redacció, esports i successos). Director de ‘Llumiguia’ des del 1995. Després de passar per diversos mitjans, va ser cap de comunicació al Consell Comarcal de la Selva (1995-2019). Està jubilat.

Futbol per a la història

Si no ho recordo malament, era els dimarts al matí que durant una temporada jugàvem partits de futbol 7, habitualment a la pista de Sarrià. Aquí ens vam disputar el trofeu Ca la Marieta contra l’equip de la Policia Municipal de Girona. D’El Punt, a la imatge hi veiem: d’esquerra a dreta, drets, Enric Matarrodona (rere seu mig tapat, Pau Lanao), un policia local, Albert Rossell, Joan Vall Clara, dos policies locals més, Ramon Rovira, un altre policia local, Josep M. Bosch i Met Esparraguera; ajupits: un policia local, Àngel Madrià, Patrici Tixis, en Xevi de ca la Marieta, Toni Fernàndez (al darrere), Albert Gimeno (en segon terme), Carles Puigdemont, Joan Carles Codolà i Jordi Molins. El nen és Marc Rovira, fill d’en Ramon, també periodista i amb passat a El Punt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.