Canals

Un tarannà tot terreny

Quan et dema­nen que facis un arti­cle per par­lar d’alguns aspec­tes del que va ser el teu dia a dia pro­fes­si­o­nal durant 23 anys (que és el temps que vaig estar en plan­ti­lla en aquest diari, mal­grat que hi con­ti­nuo col·labo­rant), els flai­xos de moments vis­cuts s’amun­te­guen a la ment i es fa real­ment difícil esco­llir què expli­car de tan­tes i tan­tes experiències vis­cu­des, la majo­ria bones, tot i que sem­pre hi ha epi­so­dis que vol­dries obli­dar. Experiències edi­fi­cants, altres de diver­ti­des i unes poques d’angu­ni­o­ses, però habi­tu­al­ment interes­sants. Quan tre­ba­lles en un mitjà com aquest, que en poc temps va esde­ve­nir un refe­rent infor­ma­tiu en l’àmbit de les comar­ques giro­ni­nes, l’adap­tació i la ver­sa­ti­li­tat per com­plir amb el dia a dia són necessàries; et con­ver­tei­xes en un tot ter­reny capaç d’afron­tar, millor o pit­jor, situ­a­ci­ons de tot tipus.

De vega­des, aques­tes situ­a­ci­ons eren tre­pi­dants. Em ve a la memòria una entre­vista que vaig fer el 1998 al lla­vors can­di­dat a les primàries soci­a­lis­tes Joaquín Almu­nia, d’una manera si més no rocam­bo­lesca. El can­di­dat només em va poder aten­dre sor­tint d’un míting a Lleida, però, com que anava molt just de temps, vaig haver de pujar al cotxe ofi­cial amb ell per poder-li fer l’entre­vista. Així, al cotxe, a tota cas­ta­nya. Un cop aca­bada l’entre­vista, em va dei­xar en un peatge i m’hi va reco­llir un com­pany del diari que inten­tava seguir-nos (jo diria que anàvem quasi a 200 per hora per l’auto­pista cap a algun lloc on tenia el següent acte de cam­pa­nya). Per sort, no totes les jor­na­des que vaig viure quan infor­mava sobre política van ser així d’estres­sants. Els plens del Par­la­ment de Cata­lu­nya, per exem­ple, solien ser d’allò més avor­rits. La diversió i les pos­si­bi­li­tats de tro­bar exclu­si­ves no eren, però, a l’hemi­ci­cle de la cam­bra, sinó als pas­sa­dis­sos i al bar, on polítics i peri­o­dis­tes deba­tien i par­la­ven de qual­se­vol cosa, sense haver de pas­sar pels temps d’inter­venció o les vota­ci­ons. De fet, molts dipu­tats es pas­sa­ven el dia d’aquí cap allà i només entra­ven a la cam­bra quan el tim­bre els avi­sava que havien de votar un punt o altre del ple, prèvia­ment con­sen­suat amb els seus res­pec­tius par­tits. I és que, allà dins, hi ha molts racons per per­dre’s i evi­tar el fei­xuc tarannà del dia a dia par­la­men­tari. No dic que els i les dipu­ta­des no tre­ba­lles­sin, però amb rela­tiva rela­xació, sense amoïnar-se. Van ser anys, els de la infor­mació política i par­la­mentària, en què vaig des­co­brir la careta que por­ta­ven alguns elec­tes, les seves mani­o­bres i ardits, però també vaig fer amis­tats, tant de peri­o­dis­tes com de polítics (mal­grat que d’aquests, pocs, la veri­tat). I les cam­pa­nyes elec­to­rals, aque­lles dues set­ma­nes en què la família gai­rebé ni et veia, tot el temps seguint un can­di­dat o can­di­dats a veure si deien res d’apro­fi­ta­ble per fer la crònica diària. N’hi havia de més dis­tre­tes que altres. La que més recordo va ser la d’en Jordi Pujol del 1999, a les aca­ba­lles de la seva car­rera a la pri­mera línia de la política, amunt i avall per Cata­lu­nya amb el bus de premsa. En aque­lla ocasió, encara se’n va sor­tir, tot i que sabia per­fec­ta­ment que li que­dava poc temps per haver de cedir el poder. No resul­tava fàcil estar d’acord amb tot el que feia o expli­cava, per les seves idees sovint gens pro­gres­sis­tes, però era el que se’n diu una bèstia política, ningú no ho pot posar en dubte, i les cam­pa­nyes elec­to­rals les feia ame­nes, tot s’ha de dir (després li vin­drien les bas­to­na­des i l’obli­gació de res­pon­dre davant dels tri­bu­nals).

A banda de la política, les meves incur­si­ons en temes de medi ambi­ent em van apor­tar mol­tes noci­ons de coses a les quals la majo­ria de la gent lla­vors no donava importància. Vaig infor­mar sobre seque­res més greus que l’actual (almenys fins ara), com la del 2008, quan vam anar amb un com­pany fotògraf al pantà de Sau i vam poder cami­nar per la llera seca, esquer­dada i plena de pei­xos morts. Vaig visi­tar racons natu­rals que mai no m’hau­ria ima­gi­nat que podien exis­tir (sí, encara n’hi ha) i vaig fer d’alta­veu d’enti­tats eco­lo­gis­tes que adver­tien de perills per al ter­ri­tori, advertències que ara t’ado­nes que, en molts casos, van caure en sac fora­dat, en veure que espais de gran valor pai­satgístic con­ti­nuen amenaçats per pro­jec­tes sense mira­ments. No tot van ser notícies dece­be­do­res, en aquest camp. El març de 2006, que­ien final­ment les ante­nes de l’antiga estació de Radio Liberty, situ­a­des a la platja de Pals, que tan lleig feien a aquesta des­ti­nació turística (recordo que algun majo­rista de viat­ges feia pro­pa­ganda de Pals amb foto­gra­fies sense les ante­nes).

Anys de bons moments, d’exer­cir la pro­fessió de la meva vida i, sobre­tot, d’apre­nen­tatge cons­tant.

Puri Abarca
A El Punt del 1989 al 2011, tot i que hi continua col·laborant. Després ha participat en diversos projectes editorials com a ‘freelance’. Col·labora a Revista de Girona.

La caiguda de les antenes de Radio Liberty

Les antenes de l’antiga estació nord-americana Radio Liberty, activa del 1959 al 2001, van ser desmantellades amb un gran dispositiu d’explosius el 22 de març del 2006. Malgrat les ganes de tothom de veure caure aquells monstres metàl·lics, recordo la impressió dels presents quan, finalment, van quedar reduïdes a ferralla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.