Canals

En podem trobar a les comarques tarragonines i a Mallorca, però és a Ponent on aquest producte, qui sap si l’origen de la pizza napolitana, té més tradició

Coca de recapte

És una recepta senzilla i tradicional, però admet moltes variants i cada forn de Ponent la fa a la seva manera

La lle­genda diu que aquesta delícia de Ponent, també pre­sent a les comar­ques tar­ra­go­ni­nes i a Mallorca, va ser una influència deci­siva de l’avui glo­ba­lit­zada pizza napo­li­tana. Con­sis­teix en una massa prima feta amb farina, sal i oli d’oliva sobre la qual s’hi posen ver­du­res de l’hort esca­li­va­des, nor­mal­ment pebrot i albergínia. Però, gràcies al gran volum de demanda, els for­ners de Ponent inno­ven amb algu­nes vari­ants recor­rent al que tro­ben a l’hort, com ara car­bassó, ceba o tomàquet. Sobre aquesta capa d’esca­li­vada s’hi afe­geix un toc salat: aren­ga­des, talls de llon­ga­nissa (que és com en diuen de la boti­farra a les ter­res de Ponent i al Camp de Tar­ra­gona), tonyina i oli­ves. Cosa que, com es veu, ens va apro­xi­mant cada cop més a la glo­ba­lit­zada pizza napo­li­tana.

La coca de recapte, a cada poble i a cada forn de les ter­res de Ponent la fan a la seva manera. Algu­nes amb la massa més fina, gai­rebé una sim­ple capa per sub­jec­tar l’esca­li­vada, i d’altres més grui­xu­des i crui­xents. Tenen nom les de Cama­rasa, Bala­guer, i és a la Noguera on tro­bem més forns espe­ci­a­lit­zats en aquest pro­ducte, però també se’n tro­ben fàcil­ment a Tàrrega i Lleida. En gene­ral, tot el pla de Lleida en rei­vin­dica la pater­ni­tat, tot i que es tracti d’una coca d’opor­tu­ni­tat que es pre­pa­rara amb tota mena de vari­ants.

De fet, fins i tot la seva forma està oberta a la cre­a­ti­vi­tat dels for­ners. Se’n tro­ben de rec­tan­gu­lars, qua­dra­des i, sobre­tot, de for­mes arro­do­ni­des als angles, donant-li la seva forma més tra­di­ci­o­nal: ova­lada.

La gran demanda d’aquest pro­ducte que s’ha gene­rat en les dar­re­res dècades ha fet néixer també una certa pro­ducció indus­trial, amb empre­ses que venen coques de recapte con­ge­la­des perquè el con­su­mi­dor se les pugui men­jar quan ho con­si­deri oportú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.