Necrològiques

POLÍTICA

Mor Norita Cortiñas, referent de la lluita contra la dictadura argentina

Va ser una de les impulsores de l’associació ‘Madres de la Plaza de Mayo’

Una de les grans referents en la lluita contra la dictadura de Videla (1977-1983) a l’Argentina, Nora Cortiñas (Buenos Aires, 1930), ha mort als 94 anys a la seva ciutat, segons ha confirmat l’agència EFE. Coneguda com a Norita, va ser una de les fundadores de l’associació de drets humans Madres dela Plaza de Mayo i una icona en la lluita pels drets humans.

El seu fill, l’estudiant universitari Carlos Gustavo Cortiñas, va ser detingut el 15 d’abril del 1977 quan tenia 24 anys i des de llavors va lluitar de forma incansable per saber-ne el seu parador però mai el va arribar a trobar, ni tan sols després de la caiguda del règim. Era militant del Partit Peronista i treballava pel govern.

Amb tot, les seva lluita contra el règim a la Plaza de Mayo, on es troba la Casa Rosada, la seu del govern, va inspirar centenars de mares i famílies que també havien perdut els seus fills. No va aconseguir mai que s’obrissin els arxius de la repressió. Tot i la seva avançada edat encara se la va poder veure fa uns dies a la famosa plaça protestant com ho havia fet tots els dijous des del 1977 i també havia participat en actes en solidaritat amb Palestina. Es calcula que la dictadura va segrestar, torturar i fer desaparèixer unes vuit mil persones entre el 1976 i el 1983.

Norita, que havia estat psicòloga i professora a la facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Buenos Aires, també va donar suport el 2018 a la legalització de l’avortament al país, una decisió històrica. També va donar suport a l’alliberament dels presos polítics catalans.

Va esdevenir un personatge tan emblemàtic que fins i tot es va crear un equip de futbol femení amb el seu nom. El 2000 va ser nomenada Doctora Honoris Causa per la Universitat Lliure de Brussel·les i el 2012 a la seva universitat. En els últims anys la seva figura ha estat cada vegada més reivindicada. El 2012 es va estrenar el documental Norita, Nora Cortiñas i el 2019 l’Associació Pro Drets Humans va reconèixer la seva tasca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.