Necrològiques

SOCIETAT

Lynn Conway, inventora i pionera en la lluita pels drets dels transsexuals

L’acomiadament d’IBM la va esperonar a convertir-se en una enginyera d’èxit

La informàtica i inventora nord-americana Lynn Conway (1983, Mount Vernon), pionera en la lluita pels drets dels transsexuals, va morir el 9 de juny, segons van comunicar els principals mitjans dels EUA.

Als anys seixanta, quan treballava a la multinacional IBM, es va fer famosa per haver inventat un rellevant paradigma d’execució per als ordinadors de la companyia. Amb tot, va ser acomiadada el 1968 quan va confessar que era transsexual i que s’estava plantejant canviar de sexe, un fet inaudit en aquells anys.

Vivint com a home, es va casar amb una dona i va tenir dos fills després de perdre la feina a IBM. Això no va aturar la seva brillant trajectòria com a programadora. Així, el 1973 va treballar per a l’empresa Xerox, va ser professora al prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts i amb Carver Mead va liderar el que encara ara es considera la revolució dels circuits integrats a molt gran escala.

Va escriure amb Mead el supervendes Introduction to VLSI Systems, llibre determinant en la difusió de la revolució del disseny de circuits integrats.

Als vuitanta va treballar per DARPA en computació estratègica i el 1989 va ser professora a la Universitat de Michigan. Aquell mateix any va ser acceptada com a membre de l’Acadèmia Nacional d’Enginyeria pels seus mèrits en l’avenç dels circuits integrats.

Després de retirar-se de la seva plaça de professora el desembre del 1998 va esdevenir una activista destacada pels drets dels transsexuals. El 2002 Conway es va casar amb l’home amb qui vivia des del 1988.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia