Necrològiques

economia

Mor Carme Gironès, empresària pionera del sector turístic a la Costa Brava

Va tenir una agència de viatges i una immobiliària i va ser la primera dona en fundar un Rotary Club

La coneguda i històrica empresària blanenca Carme Gironès i Teixidor (1932, Blanes), pionera del sector turístic a la Costa Brava, va morir diumenge als 92 anys. Als anys 40 ja va iniciar amb la família la seva activitat econòmica abans del boom turístic que va viure el municipi. El 1960 va agafar el relleu al capdavant de l’empresa familiar Finques Gironès, que també incloïa l’estanc Gironès i una gran agència de viatges al centre de la ciutat. Amb el temps, va centrar el negoci en la seva activitat immobiliària i va mantenir també el seu conegut estanc.

No només va ser una pionera i una visionària en el sector turístic i immobiliari quan en el municipi hi vivien poc més de sis mil habitants –ara n’hi ha 42.000– sinó que va ser la primera dona del món que va fundar, el 1990, un Rotary Club, entitat des de la qual va impulsar diferents activitats socials, culturals i solidàries. Des de l’agència de viatges, i també posteriorment, va convertir-se en una gran promotora de la imatge de Blanes arreu del món. Arran d’aquesta tasca l’Ajuntament la va triar el 2013 perquè fes el Pregó de la Festa Major. També va presidir el primer comitè de dones empresàries que hi va haver a les comarques gironines i va formar part de la comunitat turística de la Costa Brava i de la junta municipal.

Els seus pares havien arribat a la vila des de Girona. També van fundar al centre un forn i pastisseria, un negoci que ara porta el germà de la Carme. El seu pare havia estat nedador en el CN Barcelona, una afició que ella havia mantingut, segons va explicar en una entrevista publicada a El Punt el 1990, tot just després de fundar el Rotary Club.

L’historiador Aitor Roger, que va conèixer des de petit la Carme i la seva família, assenyala que ella va viure amb “tota normalitat” el fet de ser una dona en un món, l’empresarial, que en aquell temps estava ple d’homes. “Va ser una dona de món i una gran promotora de Blanes, que convidava tothom a venir a conèixer la vila.” De fet, el govern de Panamà li va concedir el passaport diplomàtic com a ambaixadora itinerant a Europa. “Pel fet de ser dona alguns potser la van mirar amb recel i enveja però ella no hi va veure mai cap frontera.”

La primera empresa de Gironès va ser l’agència Wagons Lits. Després de fer el batxillerat superior a Barcelona, va estudiar direcció d’empreses turístiques, fet poc habitual entre les dones, i es va convertir en un pilar de la vida econòmica del municipi. “Encara ara portava ella mateixa moltes de les gestions del dia a dia a la seva empresa immobiliària”, admet Roger.

Gironès es va casar amb un altre dels grans empresaris del municipi, Francesc Brillas, propietari de Transport Brillas, que tenia la concessió per portar els passatgers i les mercaderies des l’estació de tren a la vila.

Era amiga del malaurat empresari turístic Jordi Comas, assassinat a Platja d’Aro, el 2012, al qual va dedicar el seu pregó de la Festa Major, un acte en què va insistir en la seva estimació per la vila: “Sempre he tingut una idea de Blanes que me l’ha inspirat més el sentiment que la raó. Per això m’agrada imaginar Blanes aspirant a un destí eminent.”

Tenia una filla. La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dimecres a les 4 de la tarda a l’església parroquial de Blanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.