Necrològiques

Cultura

Mor l’actor John Amos, l’inoblidable Kunta Kinte de la sèrie ‘Raíces’

Va ser també una de les estrelles a la segona part de ‘La jungla de cristal‘ i d’‘El príncipe de Zamundia’

Un dels actors afroamericans més respectats als EUA, John Amos (1939, Newark, New Jersey), va morir el passat 21 d’agost a Los Angeles als 84 anys. L’anunci de la seva mort –se’n desconeixen les causes– no el va fer fins ahir un dels seus fills, Kelly Christopher Amos a mitjans del seu país. Un dels seus papers més icònics va ser el del personatge de Kunta Kinte, un africà lliure que acabava als EUA com a esclau, a la sèrie Raíces, que es va poder veure a finals dels anys setanta a TVE. Gràcies a aquell paper va ser nominat en els premis Emmy com a millor actor.

En el cinema les seves aparicions més celebrades van ser la comèdia d’Eddie Murphy El príncipe de Zamunda i la de militar traïdor en la segona part de La jungla de cristal, una de les grans sagues d’acció de Bruce Willis.

Amos va ser una cara coneguda per al gran públic gairebé cinc dècades. Va debutar el 1970 interpretant el personatge de Gordy Howard, el meteoròleg a The Mary Tayler Moore Show, on va exhibir el seu talent per a la comèdia. Això li va permetre que la CBS el fitxés per la sèrie Good Times (1974-75), on v a fer un pas decisiu en la seva trajectòria. Va participar en moltes més sèries de gran èxit, com El ala oeste de la Casa Blanca, Dos hombres y medio, Maude i Todo en familia, També va llançar un disc en solitari de música country. La seva última aparició a la pantalla va tenir lloc en la pel·lícula britànica The last rifleman (2023).

Abans de començar la seva carrera com actor, va ser membre de la Guàrdia Nacional de Nova Jersey i va provar fortuna als seixanta en el futbol americà professional (Denver Broncos i Kansas City Chiefs), però les lesions el van obligar a replantejar les seves prioritats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia