Necrològiques

cultura

Ha mort el guionista Pierre Christin, creador de ‘Valerian, agent espaciotemporal’

El còmic va ser una de les influències reconegudes per George Lucas a ‘La guerra de les galàxies’

El guionista, novel·lista i periodista francès Pierre Christin (Saint-Mandé, 1938) ha mort avui als 86 anys, segons han avançat diferents mitjans del país. Al costat del dibuixant Jean-Claude de Mézières (1938-2022), amb el qual era amic d’infantesa, van crear una de les sèries de còmic més populars de la història, Valerian, agent espaciotemporal. que va tenir una gran influència en el gènere de la ciència-ficció de l’últim terç del segle XX. Ambdós van començar a imaginar alguns dels universos apocalíptics que es veuen als diferents volums mentre jugaven al carrer durant la Segona Guerra Mundial.

La influència d’aquesta obrada, creada el 1967 en clau de space opera, va ser destacada pel propi George Lucas, que va reconèixer públicament la inspiració que va obtenir d’aquest còmic quan va fer La guerra de les galàxies. De fet, algunes de les idees per a les seves pel·lícules beuen de les historietes de Valerian, com el bikini metàl·lic de la princesa Leia o la forma de les naus espacials.

El 2017 Luc Besson va fer una versió cinematogràfica del còmic, Valerian i la ciutat dels mil planetes, que en aquell moment va ser la pel·lícula europea més cara de la història amb actors com Dane DeHaan, Cara Delevingne, Ethan Hawke, Clive Owen, Rutger Hauer i l’ aparició de la cantant Rihanna o el pianista Herbie Hancock.

Christin també va escriure guions per a altres dibuixants de renom, com Jacques Tardi, François Boucq, Jean Vern, Annie Goetzinger i André Juillard. També va ser un dels fundadors de la revista Comix Internacional, amb autors que van mirar d’anar més enllà del gènere que tocaven.

Va estudiar Política a la Universitat de París-Sorbona i durant un temps va ser professor de literatura francesa a la Universitat de Utah (Salt Lake City), on es va inspirar per escriure els seus primers guions i on es va convertir en un gran aficionat a la música jazz i a la música negra, fet que va reflectir en moltes de les seves obres.

Durant la seva trajectòria va rebre alguns dels principals guardons al principal festival de còmic internacional que es fa a Angulema. Va escriure les seves memòries basant-se en els seus llargs viatges a l’Orient Mitjà, països de l’Est, Amèrica i Cuba.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia