Necrològiques

política

Ha mort Paco Llevat, històric alcalde de Reus

Farmacèutic de professió, va escriure alguns llibres sobre la ciutat

El farmacèutic, escriptor i antic alcalde de Reus Josep Francesc Llevat Briansó (1941), conegut popularment a la ciutat com Paco Llevat, ha mort aquesta matinada als 83 anys, segons han confirmat diferents mitjans locals del municipi. Llevat va ser el batlle del tardofranquisme, entre el 1973 i el 1977. També va ser diputat provincial i va escriure diferents obres sobre la història de la ciutat, de la qual n’era un gran aficionat.

Un dels seus llibres més ambiciosos va ser Dècada dels 70, de la dictadura a la democràcia. publicat el 2010. Es va atrevir en posar el seu granet de sorra sobre alguns dels principals aspectes del general Prim, en una obra que va publicar el 2013. Era fill de l’industrial Paco Llevat, conegut a la comarca amb el malnom de Paco Samarretas ja que tenia una empresa tèxtil abans de la gran crisi del sector a Catalunya.

Llevat va completar els estudis de Farmàcia a la Universitat de Barcelona. Com a polític local va contribuir a desenvolupar alguns projectes urbanístics que en aquell moment va tenir una gran rellevància. Abans d’entrar en el món de la política local es va foguejar a la societat reusenca com president de la Jove Cambra de Reus, un dels grans trampolins de la ciutat. Ja dins del Consistori va impulsar la Mancomunitat de la comarca i va tirar endavant projectes com els de pavelló de Fires i del parc de Sant Jordi.

Segons assenyala Canal Reus, dos dels seus llegats més rellevants van ser el polèmic aparcament subterrani de la plaça del Premi, que va obligar a traslladar l’estàtua dedicada al militar, i la supressió del carrilet entre el municipi i Salou. Molts veïns van oposar-se a aquestes dues decisions. No va aconseguir fer realitat el tren vertebrat que va proposar, però sí que va tirar endavant l’autovia de Bellisens.

Llevat, que era net de l’eminent metge i polític republicà Josep Briansó Salvador (1888-1949) va deixar el càrrec d’alcalde el 1977. En les primers eleccions de la Transició el 1979 es va presentar amb les sigles de la UCD d’Adolfo Suárez, però no va ser escollit. El 1982 va publicar Quo vadis Reus, un llibre on va fer balanç de la seva etapa com a alcalde.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia