Canals

Toni Majoral

La Reula, a Fígols d’Organyà (Alt Urgell)

“S’hauria de fer més pedagogia per comunicar i difondre la producció ecològica”

La Reula és una finca que es dedica a la producció de llet des dels anys 60. Ara la porten els dos fills, en Toni i l’Erme

El que més destaca dels nostres productes és la poca manipulació i el poc temps que hi ha entre la munyida de la llet i l’elaboració

La Reula és una finca situada a l’Alt Urgell, al peu del riu Segre, que es dedica a la producció de llet des dels anys seixanta. Una empresa familiar, portada ara pels dos fills, el Toni i l’Erme, que l’any 2012 van creure convenient optar per transformar lamatèria primera, la llet, en un producte i fer tota la cadena per treure’n un major benefici. D’aquesta manera, a més de productors, són elaboradors i distribuïdors dels seus propis productes.

L’any 2017 van iniciar el procés de conversió de les terres al sistema de producció ecològica, i posteriorment el bestiar, per així poder tenir el certificat d’ecològic del CCPAE, un any més tard.

Com definiríeu el vostre model de producció?
Treballem en un model de producció ecològica que intenta adaptar-se a les limitacions de l’entorn. El fet de produir llet ecològica i elaborar-ne una part en forma de productes lactis ens diferencia de la gran majoria de ramaderies i ens aporta un tret diferencial.
A més de produir llet, quina altra activitat destacaríeu de la vostra empresa?
A part de la llet, des del 2012 la nostra empresa elabora productes lactis frescos que distribuïm nosaltres mateixos. I des del 2019 aquests productes tenen el segell d’ecològic. Tenim 150 hectàrees de bosc que utilitzem per autoabastir-nos de biomassa. També, aprofitant les teulades de la granja, hem instal·lat plaques solars. Tot el conjunt intenta millorar la rendibilitat de l’empresa i ens aporta nous reptes.
Com ho feu per ser competitius?
Som competitius utilitzant una recepta, en aquest cas poc innovadora i que no està gaire de moda, que és treballar moltes hores al dia set dies a la setmana. L’Erme s’encarrega de la part de l’elaboració de productes lactis i el Toni, més de les terres i la granja, tot i que sovint tots hem de fer de tot. I tenim la sort de comptar amb el pare, que ens ajuda en totes les tasques. La mà d’obra contractada té tasques més específiques.
Què destacaríeu dels productes que feu? Com els comercialitzeu?
El que més destaca dels nostres productes és la poca manipulació i el poc temps que hi ha entre la munyida de la llet i l’elaboració dels productes. Nosaltres mateixos comercialitzem el nostres productes en botigues, supermercats i hostaleria, i no venem en línia.
Creieu que la societat valora prou els vostres productes?
Pensem que s’està fent un mal ús, sovint amb interessos comercials, de termes com km 0, proximitat, natural, biològic, artesà, etcètera, que confon el consumidor. Al final, la producció ecològica, amb tots els controls, dificultats i sobrecostos que té, queda dissolta en aquest aiguabarreig de conceptes, i això no ajuda. També creiem que pel que fa a les institucions tenim poc suport en comparació amb altres models de producció, amb menys exigències per dur-los a terme. S’hauria de fer més pedagogia i comunicar i difondre la producció ecològica. Produir ecològic ens comporta unes enormes despeses, però alhora uns beneficis per al consumidor que són poc coneguts o entesos.
Com veieu el futur del vostre sector a mitjà termini?
La producció làctia a Catalunya és molt petita i això la fa poc interessant per a les grans empreses lleteres i les distribuï-dores. Els resulta més rendible importar llet i derivats d’altres regions o països d’Europa que instaurar una línia de producció ecològica a les seves fàbriques. Això actualment comporta que una part de la nostra llet ecològica no ens la vulguin com a tal i l’hem de vendre com a llet convencional, a preu de convencional. Evidentment, això no és sostenible si s’allarga massa, però aquesta resiliència per mantenir aquests tipus de producció malgrat les dificultats econòmiques només s’explica perquè estem convençuts que té futur. No pot ser que la producció de lactis ecològics a Catalunya sigui gairebé anecdòtica quan en els països més avançats d’Europa és una pràctica ben consolidada. Creiem que produir, elaborar i distribuir els nostres productes ecològics és el model de negoci agrícola i ramader que més s’adapta al nostre territori i el millor que podem deixar a les properes generacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.