Necrològiques

societat

Mor Maria Rosa Marmé, referent de la memòria històrica a Perpinyà

Era la filla de Pere Marmé, el combatent més jove que va fer costat a Macià en els Fets de Prats de Molló

L’artista, escrip­tora i acti­vista cul­tu­ral nord-cata­lana Maria Rosa Marmé i Puja­des (Cas­telló d’Empúries, 1931), ha mort als 93 anys a Per­pinyà, segons ha con­fir­mat l’Asso­ci­ació Casa Macià. Era filla de Pere Marmé, àlies “Perico”, que el 1926 amb 16 anys va ser el com­ba­tent més jove dels fets de Prats de Molló al cos­tat de Fran­cesc Macià.

Va llui­tar per man­te­nir la memòria històrica d’aquells fets publi­cant pel seu compte el lli­bre La vida de Macià. Un exem­ple i una espe­rança, en què va reco­llir les vivències del seu pare al cos­tat de Macià amb algu­nes imat­ges del seu pare i el pre­si­dent. Venia el lli­bre en les seves con­ferències i en donava els bene­fi­cis a l’Assem­blea Naci­o­nal de Cata­lu­nya.

També va escriure , entre d’altres, els poe­mes Canigó i Soc Cata­lu­nya. Va ser pro­fes­sora de català al Cen­tre Cul­tu­ral de la capi­tal del Ros­selló i par­ti­ci­pava habi­tu­al­ment en xer­ra­des a la seva vila i al Prin­ci­pat. També era una gran afi­ci­o­nada a la història, sobre­tot de l’etapa dels càtars. Després de la Guerra Civil es va ins­tal·lar defi­ni­ti­va­ment a la Cata­lu­nya del Nord, on va tre­ba­llar als anys qua­ranta a la farmàcia de Josep Delon­cle, al qual va aju­dar a fer tor­nar la Pro­cessó de Sang als car­rers del Per­pinyà.

A l’exili, el seu pare havia for­mat part de la resistència con­tra l’ocu­pació nazi. Tant ell com la seva filla, que tenia set anys, van tro­bar allot­ja­ment a casa d’uns fami­li­ars. Això va evi­tar que aca­bes­sin en algun dels camps de con­cen­tració que van obrir les auto­ri­tats fran­ce­ses. Rosa Maria Marmé també va viure un temps a Tolosa per raons pro­fes­si­o­nals, ja que va tro­bar feina a la soci­e­tat dels Hules Renault.

Més tard va conèixer el fotògraf del diari Midi Libre Léopold Tourné, parent d’Andreu Tourné, famós resis­tent i polític. Es van casar i aquesta és la raó per la qual molts van conèixer Maria Rosa Marmé amb el cognom de Tourné, sobre­tot a la Cata­lu­nya Nord.

Als anys noranta va des­ple­ga­ramb més ambició una de les seves pas­si­ons, el dibuix i la pin­tura. Va fer dife­rents expo­si­ci­ons i va ser reco­ne­guda amb el premi de les natu­res mor­tes al Saló Inter­na­ci­o­nal Vang Gogh a la Bar­ce­lo­neta de Pro­vença (1992).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.