Necrològiques

cultura

Adeu a Nikki Giovanni, la poeta de la revolució negra als EUA

Mor als 81 anys una de les grans activistes pels drets socials al seu país

La reconeguda poeta, activista i professora Nikki Giovanni (Knoxville, Tennessee, 1943), membre del Moviment de les Arts Negre i una de les grans lluitadors pels drets civils als EUA als seixanta i setanta , va morir ahir als 81 anys, segons ha comunicat la família als principals mitjans del seu país. En els seus primers anys de trajectòria, va formar part del moviment Black Power i molts la van considerar la poeta de la revolució negra.

Tot i que sempre es va mantenir alçada contra les injustícies al seu país, la seva cara es va fer especialment coneguda quan els afroamericans van posar contra les cordes el racisme institucionalitzat. La seva obra ho va abraçar pràcticament tot. Va publicar sobretot poesia, però també assajos, grans antologies i llibres per a nens a través del web de la seva universitat, Virginia Tech, on era professora emèrita d’anglès i membre de la facultat des del 1987.

Arran del seu activisme va mantenir una gran relació amb personatges històrics del seu mateix moviment com Rosa Parks, Aretha Franklin, James Baldwin, Nina Simone i Muhammad Ali. Va donar una visió més intel·lectual de la lluita d’aquest col·lectiu, fet que va inspirar sobretot molts estudiants i artistes universitaris. La periodista més influent de la comunitat afroamericana dels EUA, Oprah Winfrey, la va considerar una de les 25 grans llegendes vives de la lluita pels drets civils dels negres del país.

Una de les obres més influents del segle XXI va ser el poema memorial que va dedicar a la matança que hi va haver a la seva universitat el 16 d’abril del 2007. Van morir 32 persones en el segon pitjor tiroteig fet per una sola persona de la història dels EUA.

Fa poc va rebre un premi Emmy pel seu treball en diferents documentals. El seu últim llibre, que ella mateixa va bateja com The last book, sortirà publicat l’any vinent. Va rebre els principals premis a la lluita pels drets socials, se li van atorgar les claus de dues dotzenes de ciutats i també va ser reconeguda per la comunitat Appalachian, de la qual n’era descendent, un altre fet que va marcar la seva trajectòria vital.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.