cultura
Mor l’historiador Martí Aurell, un dels grans medievalistes europeus
Professor a la Universitat de Poitiers, va estudiar l’expansió catalana cap a Provença
L’historiador Martí Aurell i Cardona (Barcelona, 1958), considerat un dels grans medievalistes europeus, va morir divendres per culpa d’una embòlia als 66 anys, segons han confirmat algunes de les institucions amb les quals va treballar. L’historiador Agustí Alcoberro, vicerector de la Universitat de Barcelona, també ha recordat a la xarxa X la figura d’un investigador de gran prestigi, sobretot a França: “Savi i discret. Va ser un gran renovador dels estudis medievals. Recordo les converses a Muret en el vuitè centenari de la desfeta, que vam reprendre anys després a Balaguer.
Era catedràtic d’historia medieval a la Universitat de Poitiers i director de la revista Cahiers de Civilastion Médiévale. Tot i que va fer pràcticament tota la seva carrera de professor i investigador a França, va estudiar i publicar obres rellevants sobre personatges clau en la història medieval catalana, com Bernat de Besalú, Arnau de Vilanova, Llúcia de la Marca, Oleguer de Barcelona i Alfons el Cast, entre d’altres.
Alguns dels seus treballs van posar l’èmfasi en la dominació catalana de territoris de l’actual Occitània i sobre la fundació del Casal de Barcelona. Té més d’una vintena d’obres publicades, la majoria en llengua francesa.
Després de llicenciar-se en Història a la Universitat de Barcelona, va obtenir el títol d’Història Medieval i Lingüística el 1979 a la Universitat d’Aix-Marseille, on es va doctorar el 1994 després d’estudiar també a París. Va treballar de docent a la universitat de Niça, als Estats Units, a Ruan, a la Sorbona i finalment a Poitiers. Es va especialitzar en la Casa de Plantagenet i en la figura d’Elionor d’Aquitània, reina consort de França i d’Anglaterra al segle XII.
A banda d’estudiar l’expansió catalana cap a la Provença també va fer recerca sobre la relació dels catalans amb l’Islam i els matrimonis de poder, sobretot a principis del segle XII.
Va col·laborar en el Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals Espai, Poder i Cultura de la Universitat de Lleida i en el llibre que recull la història del monestir de Sant Joan de les Abadesses.