Necrològiques

cultura

Adéu a Jack Vettriano, icònic pintor escocès

Totes les seves obres es caracteritzaven per la intriga i el romanticisme

Jack Vet­tri­ano, pin­tor escocès cone­gut pel seu estil evo­ca­dor i nar­ra­tiu, ha mort aquest cap de set­mana a l’edat de 73 anys. La notícia ha estat con­fir­mada a través d’un comu­ni­cat ofi­cial a la seva pàgina web, en què es des­taca la seva dis­creció i la pro­funda gra­ti­tud que sen­tia pel públic que admi­rava la seva obra. Vet­tri­ano va ser tro­bat sense vida al seu apar­ta­ment de Niça, al sud de França. Tot i que encara no s’han reve­lat més detalls, les cir­cumstàncies de la seva mort no es con­si­de­ren sos­pi­to­ses.

Tot i no haver rebut una for­mació artística acadèmica, Vet­tri­ano va acon­se­guir un gran reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. La seva tra­jectòria va començar de manera ines­pe­rada als 21 anys, quan la seva xicota li va rega­lar una caixa d’aqua­rel·les pel seu ani­ver­sari. Aquell gest va mar­car un abans i un després en la seva vida, impul­sant-lo a dei­xar enrere la feina a la mina, on tre­ba­llava des dels 15 anys, per dedi­car-se ple­na­ment a la pin­tura. Amb un estil cine­ma­togràfic i ple de mis­teri, les seves obres sovint retra­ta­ven esce­nes de tensió, passió i nostàlgia. Tot i que part de la crítica mai va aca­bar de valo­rar-lo ple­na­ment, el públic va con­ver­tir les seves pin­tu­res en algu­nes de les més popu­lars i venu­des al Regne Unit.

Una de les seves obres més cone­gu­des va ser The Sin­ging But­ler (1992), la qual mos­tra una pare­lla ele­gant ballant en una platja ven­tosa, men­tre dos cri­ats sos­te­nen paraigües. El 2004, The Sin­ging But­ler es va sub­has­tar a Sot­heby’s per 744.800 lliu­res (gai­rebé 900.000 euros), asso­lint el rècord com l’obra esco­cesa més cara venuda fins ales­ho­res. A més, va pas­sar per les mans de grans figu­res com l’actor Jack Nic­hol­son, l’entre­na­dor Alex Fer­gu­son o Rob­bie Col­trane. Curi­o­sa­ment, aquest dimarts, una versió de la icònica pin­tura rea­lit­zada per l’artista urbà Banksy serà sub­has­tada a la mateixa casa de sub­has­tes, una mos­tra de la influència i per­du­ra­bi­li­tat de l’obra de Vet­tri­ano.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.