Necrològiques

societat

Mor Teresa del Valle, pionera de l’antropologia feminista

Va ser tota una referent tant en l’àmbit acadèmic com social

Teresa del Valle Murga, catedràtica emèrita d’Antropologia Social a la Universitat del País Basc (UPV/EHU), ha mort aquest dimarts a Donostia a l’edat de 88 anys. Referent indiscutible en el camp de l’antropologia feminista.

Nascuda a Donostia l’any 1937, Del Valle va iniciar els seus estudis d’Història i Antropologia als Estats Units durant les dècades dels 60 i 70. Va exercir com a docent a les universitats de Guam i Hawaii, on va centrar les seves investigacions en la cultura i les pràctiques socials de les dones a la Micronèsia. Aquella experiència internacional la va marcar profundament i va influir en el desenvolupament del seu enfocament crític i feminista en el camp de les ciències socials. Amb el retorn al País Basc, va aconseguir la càtedra d’Antropologia Social a la UPV el 1987, convertint-se en la primera professora i, posteriorment, en la primera catedràtica d’aquesta disciplina a la universitat. Des d’allà, va impulsar nombrosos projectes docents i d’investigació, inclòs el primer curs de doctorat en Antropologia Feminista el 1984, sota el títol Diferenciación y jerarquización sexual.

Del Valle va combinar durant més de quatre dècades la docència, la investigació i la divulgació, amb un especial interès per la crítica feminista dins l’antropologia social, l’etnografia de la memòria, la ciutadania i els mètodes qualitatius. També va tenir un paper actiu en la promoció de la perspectiva de gènere dins de l’àmbit acadèmic.

Autora de nou llibres, va dirigir l’obra Mujer vasca. Imagen y realidad, una publicació clau que es considera un punt d’inflexió en l’estudi de la dona basca des d’una mirada antropològica i feminista. A més, va formar part de la fundació de la European Association of Social Anthropologists (EASA) el 1989, essent-ne la seva primera vicepresidenta. La seva contribució va ser reconeguda amb diversos premis, com el guardó a la Igualtat d’Emakunde el 2010 i el premi Eusko Ikaskuntza d’Humanitats, Cultura, Art i Ciències Socials el 2018.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]