Necrològiques

societat

Adeu a Ana Mota, fundadora de l’històric restaurant Casa Anita de Cadaqués

El seu mític local va ser un dels més freqüentats per Dalí i el preferit de Kirk Douglas quan va visitar la vila

La cuinera Ana Mota Cortés, coneguda com l’Anita de la Casa Anita, va morir divendres als 89 anys a Cadaqués, una vila on va ser una persona clau no només en la vida gastronòmica de la comarca sinó també en l’activitat social i cultural dels seus anys de glòria.

Amb 18 anys es va casar amb Guillermo Martín Barra, natural de Teba (Màlaga), que va morir el 2004. Sense gran experiència, el 1960 va obrir el seu restaurant, considerat un dels més antics del municipi. L’establiment va ser un dels més freqüentats per Salvador Dalí, que va insistir sempre en el seu lloc i la seva taula. L’excel·lència dels seus plats es va escampar amb el mètode més tradicional, el boca-orella.

El restaurant, que continua en mans familiars, ha esdevingut un autèntic testimoni de la vida bohèmia i artística de la vila. La llista de personatges que van quedar encisats per la cuina de l’Anita és memorable. Pel seu local del centre –carrer Miquel Roset, 16– hi van passar Kirk Douglas, durant el rodatge d’El faro del fin del mundo, Yul Brynner, Jean Louis Trintignant i fins i tot el mític guitarrista dels Rolling Stones Ron Wood. També el freqüentaven Lluís Llongueras i el poeta català Àngel Planells. Les fotografies a la paret en són testimoni.

Amb els anys, l’Ana i la família van saber conservar tot el sabor del local. La seva cuina era casolana i marinera, però no hi faltaven plats senzills, com els macarrons. La millor opció, amb tot, era fer cas als consells de la cuinera, més enllà dels plats tradicionals de la seva carta. En el restaurant sempre han destacat les seves grans voltes i una decoració diferent a la competència, un punt desconcertant, on els clientes comparteixen gairebé tot l’espai.

A partir dels anys vuitanta , Juanito va posar-se al capdavant de l’establiment. Bona part de la família ha seguit la tradició gastronòmica que va començar l’Ana. En Rafa Martín, un dels seus quatre fills, i la Carme Faixó van obrir el restaurant Can Rafa del passeig Marítim. La família també va obrir altres establiments que ja són de referència, com el Celler Martín Faixí, l’Enoteca, el Raviyu, Can Tito i l’hotel Arrels entre d’altres.

La cerimònia de comiat, que va aplegar un nombrós grup de veïns i amics de la cuinera, va tenir lloc diumenge a l’església de Cadaqués.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.