Els afectats pels pous d'emergència de Vinallop signen l'expropiació a les finques

Els veïns obliguen a desplaçar-se els tècnics de la CHE i d'Acuamed, per esgotar les garanties jurídiques del procés

Els fun­ci­o­na­ris de la CHE i de l'empresa esta­tal Acu­a­med van arri­bar a l'Ajun­ta­ment amb gai­rebé una hora de retard sobre l'horari pre­vist. A més, la poste­rior iden­ti­fi­cació de la tren­tena de pro­pi­e­ta­ris con­vo­cats també va dila­tar la pri­mera part del procés. A les vuit del matí, el col·lec­tiu de veïns afec­tats ja era a la plaça de l'Ajun­ta­ment, amb motiu d'una con­cen­tració de suport als pro­pi­e­ta­ris que havien con­vo­cat la Pla­ta­forma en Defensa de l'Ebre (PDE) i el sin­di­cat Unió de Page­sos. Una por­ta­veu veïnal, Sara Fer­rando, ja va anun­ciar que no tenien altre remei que sig­nar les expro­pi­a­ci­ons. De fet, aquesta és l'única garan­tia jurídica que tenen els afec­tats per acon­se­guir la repo­sició de les seues fin­ques, quan s'haja aca­bat la des­con­ta­mi­nació del pantà de Flix. En aquest sen­tit, l'alcalde de Tor­tosa, Fer­ran Bel, va asse­gu­rar dilluns que tenia el com­promís per escrit de la CHE que els pous se sege­lla­ran en aca­bar la neteja de l'embas­sa­ment, i que els pro­pi­e­ta­ris podrien fer cons­tar a les actes la seua volun­tat perquè també els retor­nen els ter­renys.

De fet, el com­promís per escrit de la CHE, que també hau­ria donat garan­ties de sub­mi­nis­tra­ment al muni­cipi de Tor­tosa en cas de fuita tòxica durant la neteja del pantà de Flix, va fer que ahir hi hagués una sala habi­li­tada per sig­nar les expro­pi­a­ci­ons. A més, l'encar­re­gat de rebre el per­so­nal d'Acu­a­med i els tècnics de la CHE va ser el regi­dor de Fes­tes i Segu­re­tat, Jordi Folqué. Però tot i que alguns pro­pi­e­ta­ris sí que van sig­nar al Saló Verd el seu con­sen­ti­ment a l'ocu­pació prèvia de les seues fin­ques, altres van exi­gir el com­pli­ment estricte de la lega­li­tat, i van obli­gar el per­so­nal tècnic de la CHE i de l'empresa Acu­a­med a acom­pa­nyar-los fins a les seues pro­pi­e­tats. Això va pro­vo­car un nou retard en el procés, ja que els veïns afec­tats van ser divi­dits en grups de qua­tre per­so­nes, per poder fer les visi­tes indi­vi­du­a­lit­za­des a cadas­cuna de les fin­ques. En con­seqüència, el regi­dor Folqué també va haver de fer els dife­rents viat­ges amb l'equip tècnic de la CHE.

La zona afec­tada per les obres dels pous d'emergència de Vina­llop és una gran franja de ter­reny entre l'eix de l'Ebre (C-12) i el riu, que va des de la desem­bo­ca­dura del bar­ranc de Sant Antoni fins al bar­ranc de la Galera. En total, hi ha un cen­te­nar de pro­pi­e­ta­ris afec­tats. La pre­visió de l'empresa pública Acu­a­med és acon­se­guir un cabal de 1.200 litres per segon, fent entre sis i dotze pous a una fondària d'uns 70 metres. De fet, l'objec­tiu d'Acu­a­med és evi­tar l'aqüífer més super­fi­cial, ja que també es con­ta­mi­na­ria si hi hagués un epi­sodi greu de con­ta­mi­nació al riu, aigües avall de Flix.

«No ens creiem res»

GUSTAU MORENO
José Fernando Bel Barberà va ser el primer dels propietaris que va entrar al Saló Verd per signar l'acta prèvia d'ocupació. Curiosament, la seua finca és l'última de les afectades per les obres, on hauria de fer-se el pou número 12. «Però els he demanat d'anar a signar al camp», va precisar. Bel Barberà va detallar que encara no els han dit quant cobraran els propietaris per l'expropiació temporal. En aquest cas, les obres afecten gairebé la totalitat dels 3.720 metres quadrats de la seua finca. «No ens creiem que després de la neteja del pantà de Flix ens tornaran els terrenys», va afegir-hi després de remarcar que l'administració encara no els ha donat «cap garantia» que la mateixa descontaminació no afectarà les seues terres. «Una vegada hagen acabat les obres, els pous ja estaran fets i se'ls voldran quedar», va témer. El propietari també va qüestionar la necessitat de fer uns pous que ja no servirien al cap de dos dies de contaminació de l'aigua de l'Ebre.

Suport total de la PDE i de la Unió de Pagesos

GUSTAU MORENO
Els veïns de Vinallop van rebre ahir el suport i l'assessorament legal de la PDE i de la Unió de Pagesos (UP), que van tornar a alertar que els pous són una infraestructura que no té res a veure amb la neteja del pantà de Flix, sinó que servirà per reforçar el minitransvasament de l'Ebre al Camp de Tarragona. El coordinador territorial d'UP, Joan Montesó, també va denunciar que s'han tornat a produir defectes «en el temps i la forma» de convocar els propietaris a la signatura de les expropiacions. Aconsellats pels serveis jurídics del sindicat i de la PDE, alguns veïns van reclamar una còpia en català de les actes, amb l'objectiu de dilatar el procés de signatura, però aquesta era una possibilitat que ja havia previst l'equip de la CHE desplaçat a Tortosa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.