la crònica
Sirenes que confonen i fan por
Per a uns van sonar massa tard, per a d'altres va ser el seu so el que els va espantar, i fins i tot alguns es van pensar que el perill havia passat quan tot just s'iniciava oficialment. Les sirenes del Plaseqta van provocar ahir la confusió als diferents punts on van sonar, acompanyades de por i indignació.
Al Complex Educatiu van ser uns dels primers a adonar-se que passava alguna cosa estranya. Un grup d'una trentena de gimnastes que hi fan una estada van veure el núvol mentre s'entrenaven a l'aire lliure. «Vam dir a les nenes que estiguessin tranquil·les, perquè si fos alguna cosa greu sonarien les alarmes», explicava Alícia Robla, una de les monitores.
L'alarma es va disparar quan, minuts després d'aquestes paraules, els altaveus del complex sí que van ordenar que tornessin a la residència. «Algunes nenes ploraven i totes trucaven als seus pares», deien els monitors. A les oficines del complex, mentrestant, tot eren trucades per assabentar-se de què era aquell estrany núvol. «Hem avisat Protecció Civil i ens han dit que ens confinéssim sense que haguessin sonat les sirenes», explicava el treballador Jordi Colomer. Des del servei de manteniment, per la seva banda, un cop van sentir el senyal acústic van trucar a tots els centres i personal per ordenar que es tanquessin a l'edifici més proper. Abans de la una, al complex tot havia tornat a la normalitat, malgrat que, segons les dades oficials, l'alerta continuava encara activa.
A la Canonja i als barris de Bonavista i Campclar, les sirenes van anar acompanyades de vehicles de Protecció Civil i de la Guàrdia Urbana, des dels quals s'ordenava el confinament. Segons alguns representants veïnals, però, la reacció va arribar tard i malament. «Hem estat tres quarts d'hora veient el núvol i les sirenes no han sonat fins que ja havia desaparegut. Si hagués estat tòxic, ens hauríem mort tots», lamentava el president veïnal de Bonavista, Ramon López, que reclama també una xarxa d'altaveus. «Protecció Civil ha passat per dos carrers i ni se'ls escoltava». A Torreforta, tot i que no estava dins de l'àrea d'alerta, també van poder sentir de lluny les sirenes. «Llavors, hem posat la ràdio, perquè és el que ens diuen que hem de fer, i no s'hi deia res; truquem al 112, i ningú no contestava», relatava el secretari de l'entitat veïnal de Torreforta, Santiago Blanco. «Una cosa ha quedat clara: el sistema no funciona.»
L'extrem de la confusió, però, s'ha viscut al Club Nàutic de Tarragona, on les trucades de pares espantats han fet que optessin per confinar el centenar de nens que hi fan activitats tot i no ser a la zona de risc. En l'altre extrem de la balança, diversos restaurants a tocar de l'N-340 i la indústria química ni es van adonar de la fuita.