Sense - Sortim

La descoberta

Seguint la pista als neandertals

CAPELLADES destaca pel seu important patrimoni arqueològic prehistòric, que té com a màxim exponent l'impressionant jaciment del paleolític de l'abric Romaní, una peça clau per saber com vivien els nostres avantpassats

L'abric Romaní és el pun­tal del futur parc pre­històric de Cape­lla­des, que pre­veu la cre­ació d'un espai temàtic interac­tiu sobre els nean­der­tals i ha estat pro­mo­gut per l'Ajun­ta­ment. El pro­jecte està en fase d'exe­cució i la idea és obrir al públic tot el recor­re­gut per la cin­glera del Capelló, on s'han loca­lit­zat una vin­tena de jaci­ments arqueològics. També s'hi ha pre­vist la cre­ació d'un museu, que s'ha ajor­nat per la crisi. De moment, doncs, només es pot acce­dir a l'abric Romaní, visita que es pot com­bi­nar amb la del Museu Molí Pape­rer de Cape­lla­des.


L'agost és època d'exca­va­ci­ons a l'abric Romaní, el tre­sor arqueològic de Cape­lla­des. Aquest impres­si­o­nant jaci­ment del paleolític està situat a la cin­glera del Capelló, on s'ha con­ser­vat gran quan­ti­tat de mate­rial rela­ci­o­nat amb el pas de nean­der­tals per la zona gràcies a les seves par­ti­cu­lars con­di­ci­ons geològiques. El jaci­ment deu el seu nom a l'indus­trial pape­rer cape­lladí Ama­dor Romaní, que el va des­co­brir el 1909, i des de fa tres dècades s'hi excava sota la direcció de l'arqueòleg Eudald Car­bo­nell.

Com que falta tro­bar res­tes huma­nes, a l'abric Romaní s'hi ha recu­pe­rat una valu­osa col·lecció d'objec­tes de fusta i estris de pedra i os, a banda de res­tes faunísti­ques, i també s'han des­co­bert més de 200 llars de foc. Són uns tre­balls que el con­ver­tei­xen en una peça clau per conèixer com vivien els nos­tres avant­pas­sats pre­històrics nean­der­tals fa entre 40.000 i 79.000 anys. Aquest mes, coin­ci­dint amb la cam­pa­nya d'exca­va­ci­ons, s'hi poden fer visi­tes lliu­res d'onze a una del mig­dia i de cinc a set de la tarda. Al setem­bre es recu­pe­rarà l'horari i la dinàmica habi­tual de les visi­tes, que són guia­des els diu­men­ges i con­cer­ta­des per a grups la resta de la set­mana. La visita inclou una expo­sició intro­ductòria, un audi­o­vi­sual temàtic, una expli­cació sobre el jaci­ment i un taller de tir amb pro­pul­sor i de tir amb arc.

L.S.

COM ARRIBAR-HI. Situat a la Ronda del Capelló, s'hi pot accedir per la C-15 (Vilafranca del Penedès-Igualada), agafant la sortida de Capellades. També amb la Hispano Igualadina (línies Barcelona-Igualada i Vilafranca-Igualada) i amb les línies R6 i R60 de FGC.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.