La cultura cervesera es desperta

Torredembarra aplega per primer cop productors artesanals d'aquesta beguda a Catalunya

En els dar­rers anys, a dife­rents punts de Cata­lu­nya han començat a pro­li­fe­rar peti­tes mar­ques de pro­ducció de cer­vesa arte­sa­nal que, amb més o menys for­tuna, s'han anat fent un forat dins d'un món domi­nat per les grans empre­ses de pro­ducció indus­trial. Un d'aquests nou­vin­guts ha estat la marca tor­renca Estra­perlo, que ahir va orga­nit­zar a la plaça del Cas­tell de Tor­re­dem­barra la I Fira de la Cer­vesa Arte­sana, on va arre­ple­gar vuit d'aquests pro­duc­tors (molts de les comar­ques tar­ra­go­ni­nes) per tal d'ofe­rir degus­ta­ci­ons (al mòdic preu d'un euro) i com­par­tir experiències. L'èxit de la con­vo­catòria, a la qual el Patro­nat Muni­ci­pal de Turisme ha donat suport com a arren­cada de les Jor­na­des Gas­tronòmiques de Tar­dor, es va notar per la quan­ti­tat de gots amb res­tes escu­mo­ses que s'ana­ven acu­mu­lant a les tau­les i el for­mi­gueig cons­tant de visi­tants.

«Som uns arte­sans, igual que ho és un for­ner que s'aixeca de mati­nada per fer el pa», expli­cava Miguel Àngel del Cas­ti­llo, un dels fun­da­dors de la marca Les Clan­des­ti­nes de Mont­ferri (Alt Camp). La cer­vesa arte­sana també com­porta un procés d'ela­bo­ració com­plex i lent, que pot arri­bar fins als dos mesos, a més de mol­tes limi­ta­ci­ons de logística. «És una afició que comença adreçada a l'auto­con­sum, però que després et porta, com a pas natu­ral, a la venda al públic en gene­ral», explica Oriol Pijuan, un dels dos socis fun­da­dors d'Estra­perlo.

Sense addi­tius

Aquest camí, de moment, l'han seguit una vin­tena de peti­tes mar­ques, algu­nes ins­pi­ra­des en col·lec­tius com Humu­lus Lupu­lus per la cul­tura de la cer­vesa i d'altres, impul­sa­des per experiències a l'estran­ger. «El meu fill va mar­xar a Ale­ma­nya quan tenia 18 anys a l'Okto­ber­fest de Munich, i va tor­nar volent pro­duir ell mateix una cer­vesa com l'ale­ma­nya», explica la Mari Carme Ruiz, repre­sen­tant, ahir, de la marca del seu fill Glops, amb seu a l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat.

«Si la cer­vesa indus­trial és el fut­bol ame­ricà, nosal­tres som el rugbi, perquè anem sense cap tipus de pro­tecció», deta­lla Pijuan. I és que si per alguna cosa es defi­neix la cer­vesa arte­sana, és perquè pres­cin­deix d'addi­tius i con­ser­vants però, a canvi, ofe­reix una àmplia gamma de vari­e­tats que, fins i tot, s'adap­ten a l'estació de l'any. «Estem cre­ant una cul­tura cer­ve­sera i, fins i tot, fem millo­rar les indus­tri­als», diuen Albert Sanchís i Sergi Morón d'Almogàvers.

Arrencada pels àpats de tardor

La fira cervesera d'ahir ha servit per marcar el punt d'arrencada de les tradicionals Jornades Gastronòmiques de Tardor de Torredembarra, que fins al 13 de desembre oferiran la possibilitat de gaudir de menús especials a quinze restaurants d'aquest municipi. Ahir el Patronat de Turisme va instal·lar una vela a la plaça del Castell on es van poder degustar alguns dels plats de manera gratuïta, però que també va aprofitar per «informar de les novetats a tots aquells que tenen una segona residència i vénen el cap de setmana». Com a novetat, les jornades enguany inclouran la possibilitat de degustar tapes a tres dels restaurants participants. A més, les primeres quinze persones que consumeixin un menú a cinc restaurants diferents rebran un premi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.