Sense - Avui

El món del turisme rural, en guerra contra l'intrusisme

LA NOTÍCIA DEL LECTOR

L'accident que va tenir lloc el diumenge, 2 de novembre, en un establiment hoteler a Torrelles de Foix, que va causar la mort d'una persona i nou més en van resultar ferides per intoxicació de monòxid de carboni, ha estat el detonant per a que un grup d'empresaris del sector del turisme rural s'hagi decidit a denunciar públicament la "competència deslleial" d'altres tipus d'establiment que no compleixen les normatives necessàries per a ser considerades com de turisme rural.

El fet que la casa on hi va haver l'accident, coneguda com a Cal Sala, fos considerada pel mateix alcalde de Torrelles de Foix, Erasme Torrents, com a casa rural, ha generat protestes en el sector, ja que considera que l'esmentat establiment no compleix la normativa establerta per als allotjaments de turisme rural.

Assumpta Font és la presidenta de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Local (Concatur). Al seu parer, els darrers anys "hi ha hagut un creixement molt important del turisme rural" i això ha generat "un alt tant per cent de negocis que no compleixen la normativa". En aquest sentit, recorda que complir amb les obligacions legals per tenir un establiment autoritzat de turisme rural "genera despeses i complicacions" que altres establiments "no compleixen". Aquest fet és titllat de "competència deslleial", ja que "saltar-se la normativa és estalviar-se moltes despeses i per tant, oferir serveis més barats".   Per tot plegat, la Concatur demana a la Generalitat que "persegueixi, multi i fins i tot tanqui" aquells establiments que "es vénen com a turisme rural sense ser-ho".

Multes de fins a 3.000 €
Aquesta entitat ha assenyalat que ja ha presentat llistes i escrits d'advertiment al Departament de Turisme, però que "no s'han vist resultats concrets" tot i que hi ha previstes multes de fins a 3.000 € per a cases no autoritzades. "No tenim constància que s'hagi multat ningú", afirma la presidenta de Concatur. A més, Font recorda que el sector també ha de vetllar per a que els establiments regularitzats com a turisme rural no facin altres activitats. "Nosaltres, per exemple, no podem fer banquets de casament, ni podem obrir la piscina al públic, només als allotjats", i conclou que cal que les administracions competents, és a dir Generalitat i ajuntaments "es posin les piles" per evitar que la gent acabi "despistada" sobre el que és realment el turisme rural.

Un altre problema, segons apunta Jordi Fàbregas, empresari d'una casa de turisme rural a la comarca de la Garrotxa, "és que l'intrusisme desvirtua l'oferta". Així, assenyala que hi ha "cases de colònies que s'ofereixen com a turisme rural quan tenen habitacions amb lliteres per a 15 persones o banys compartits", aspectes que "queden fora de la normativa", al temps que accidents com el de Torrelles de Foix –"en un establiment que no és una casa rural", apunta–, "perjudiquen la nostra imatge". Fàbregas recorda que els establiments autoritzats han d'aparèixer al llistat que ofereix el Departament de Turisme i convida a contrastar aquest llistat amb els anuncis que es publiquen en diferents revistes, "on apareixen establiments que utilitzen la denominació de turisme rural sense estar autoritzats".

Pensió de dues estrelles
Per la seva banda, el propietari de Cal Sala –l'establiment de Torrelles de Foix afectat per l'accident–, Joan Sala, rebutja les acusacions d'intrusisme i considera que tot ha estat degut a un "malentès" generat per una "informació errònia". "Nosaltres no som una casa de turisme rural –admet Joan Sala–, som una pensió de dues estrelles, estem donats d'alta fiscalment així i tenim tots els papers en ordre". Per  a aquest empresari, l'origen de la polèmica es troba en unes explicacions inexactes donades "en un primer moment" per l'alcalde de Torrelles de Foix, Erasme Torrents, en el sentit que es va referir "per error" a l'establiment com a "casa rural", quan en realitat "no ho és".

Joan Sala recorda que l'establiment segueix obert i pot seguir llogant les seves habitacions, "tot i que sense caldera no hi ha aigua calenta i per tant esperarem a tenir-la reparada" i apunta que si hi hagués alguna irregularitat, "els Mossos ens haurien precintat el local, i al contrari, ens han autoritzat a seguir oberts". Finalment, Joan Sala es considera "afectat" per aquesta polèmica sobre la denominació del seu local. Tot i així, la web de l'establiment utilitza les expressions casa rural i habitacions rurals. La primera d'elles està expressament reservada als establiments que compleixen la normativa dels establiments de turisme rural.

Erasme Torrent, alcalde de Torrelles de Foix, avala Cal Sala com a pensió "amb tots els permisos concedits i els informes tècnics aprovats per l'Ajuntament" i reconeix que s'hi va referir com a "casa rural", perquè així és com se li diu al poble. "Es una casa d'aspecte rural, que fa el servei de casa rural i en l'ambient del poble l'anomenem casa rural", continua l'alcalde, que tot i això, reconeix que "no costa res fer una petita rectificació". "Accepto que es va dir casa rural però si s'ha de dir pensió, es diu pensió", aclareix, al temps que recorda que "com es diu és el menys important, l'important és que hi ha hagut un mort".

Aquesta notícia s'ha elaborat a partir d'una proposta de Jordi Fàbregas. Envieu-nos la vostra queixa o suggeriment informatiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.