Fonts orals i memòria històrica: Jaume Pastells
La mort de Jaume Pastells representa la desaparició d'una figura clau de la història contemporània de Sils. Al llarg de la seva dilatada i intensa vida, Pastells va aportar un coneixement bàsic per comprendre la història recent del país, i sobretot del municipi, amb un valor afegit, ja que oferia una visió directa com a actor d'uns fets, posant-hi una mínima distància, i, per tant, carregats de gran realisme, on la descripció més autèntica es sobreposava a possibles interpretacions deformades per la perspectiva actual. A més, Jaume Pastells es convertí, després de la dura postguerra, en un personatge d'una gran presència en el teixit associatiu, i, posteriorment, en el context polític de Sils.
La conversa informal amb Jaume Pastells, o bé els seus articles costumistes, de rel històrica, publicats periòdicament al Quadern de Sils –però sense una estructura cronològica ni temàtica– produïen un valuós material, amb categoria de patrimoni documental, en el qual calia, sens dubte, aprofundir. Si la transició democràtica havia representat, a nivell català, la gestació i posterior expansió d'un model historiogràfic sustentat en la història local, i protagonitzat per joves historiadors provinents de cercles universitaris, personatges del perfil de Jaume Pastells esdevenien imprescindibles en els projectes de recuperació de la memòria col·lectiva, absolutament oblidada i menystinguda al llarg de la dictadura.
El procés de recerca, recuperació i difusió del patrimoni documental endegat en els anys de la transició democràtica s'inscrivia, progressivament, en el marc de les polítiques culturals endegades des de l'administració municipal. En aquest context, el condicionament dels arxius hauria de representar una fórmula –i l'experiència ho ha demostrat– molt necessària per activar la cultura en els municipis. En el cas de Sils, l'arxiu municipal, de bell antuvi, coordinà un projecte de cultura popular que permeté als investigadors i ciutadans en general de gaudir dels elements més indispensables per al coneixement, la reflexió i el debat sobre la seva pròpia història. La implicació de Jaume Pastells en l'activitat de l'Arxiu Municipal de Sils va ser, des de la seva posada en funcionament l'any 1988, molt intensa.
Jaume Pastells ha deixat un tresor d'un valor incalculable: les seves cròniques i articles de caràcter històric, així com unes memòries, publicades l'any 2004 amb el títol de Memòries sense nostàlgia, que garanteixen la pervivència permanent d'uns coneixements que han de ser un testimoni vital per a futures generacions.
(*) Lluís Costa és professor titular de la Universitat de Girona