ECONOMIA
Mor Josep Maria Puig, fundador de l’empresa catalana que va inventar l’encenedor Clipper
Formava part de la poderosa nissaga familiar del grup de perfumeria i cosmètica Puig
El conegut empresari Josep Maria Puig i Planas (Barcelona, 1931), fundador i expresident de Flamagás, va morir ahir als 92 anys. Era membre de segona generació la nissaga familiar d’un dels grans imperis empresarials catalans, el grup del sector de la perfumeria i la cosmètica Puig, que també era el principal accionista de Flamagás. Josep Maria era el germà de Mariano Puig, que va ser el president de la multinacional i l’home que va impulsar la internacionalització de la marca. Amic personal de Joan Carles I, es va convertir en un dels personatges més influents de l’economia catalana i la societat espanyola. Va morir el 13 d’abril del 2021, als 93 anys.
Tot i que formava part del grup Puig, en Josep Maria va tenir la seva pròpia trajectòria professional en altres empreses, algunes relacionades amb la perfumeria i d’altres no. Es va llicenciar en la carrera de Dret a la Universitat de Barcelona el 1953 i el 1959 va fundar el seu projecte més reconegut, l’empresa Flamagás, de la qual en va ser president fins al 2022.
Puig també va ser fundador i president de Monturas SA (1959-1992); president de l’Associació Europea de Fabricants d’Encenedors i de l’Associació Espanyola d’Aerosols (1970-1995); un dels fundadors del Cercle d’Economia, i va ser membre del Consell d’Administració de Puig, grup del qual també en va formar part de la seva Fundació. Del 2002 al 2008 va ser membre de la Junta de l’empresa Isdin. Com els seu germà va ser un gran aficionat a la vela. Va ser, de fet, president del CV Calella del 1970 al 1978.
En la llarga entrevista que Puig va concedir a “Testimonis per a la història” va reconèixer que el seu pare, Antoni Puig Castelló, preferia que no tots els fills es dediquessin al negoci dels perfum. “Volia diversificar”. Així, en Josep Maria va començar a treballar a una petita empresa, Industrias Metálicas Castelló. Allà va impulsar la fabricació de vàlvules d’aerosol, la seva primera idea que va ser un èxit empresarial. Així va néixer l’empresa Monturas, que va fabricar les bombes polvoritzadores sense gas que porten tots els perfums, però també molts productes de neteja.
Als anys seixanta es va posar punt i final al monopoli dels llumins a Espanya. Això va obrir les portes a l’estat a la introducció dels encenedors de metall, que ja es produïen a Europa. Puig va veure una oportunitat d’or i no la va desaprofitar. Així, de fet, va sorgir Flamagás, que va obtenir una llicència de la casa francesa Flaminaire. Més endavant va néixer el seu producte estrella, l’encenedor batejat com a Clipper, que va inundar el mercat als anys setanta, i no només el d’Espanya. Va ser un invent del dissenyador avantguardista Enric Sardà, a sol·licitud de la mateixa empresa i el 1971 ja es va posar a la venda. Va ser un èxit immediat.
Flamagás va obrir la seva principal fàbrica d’encenedors a Llinars del Vallès, on va arribar a produir 500 mil encenedors diaris Com moltes altres es va expandir, primer a la Índia i després a la Xina. Als anys noranta va entrar en altres sectors, el de pintures infantils, papereria i en la distribució de marques internacionals, com ara l’electrònica Casio, de prestigi milers de milions en facturació.
Els fills , Xavier i Pere, ara directors generals, han mantingut el negoci, dins el paraigües del grup Puig.
La cerimònia de comiat tindrà lloc demà a la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià de Barcelona a les 7 de la tarda.