Necrològiques

SOCIETAT

Johan Galtung, un referent històric de la cultura de la pau

Mor als 93 anys el primer professor universitari per la pau global

El noruec Johan Galtung (Oslo, 1939), el principal fundador de la disciplina dels estudis per la pau i la resolució de conflictes, va morir divendres al seu país, als 93 anys.

Galtung ha estat reconegut històricament com un dels grans referents de la cultura de la pau i de la tesi que els Estats Units són al mateix temps una república i un imperi.

El 1987, va ser guardonat amb el premi Right Livelihood, descrit sovint com el premi Nobel alternatiu, va ser professor honorari en la Universitat d’Alacant i assessor i col·laborador de nombroses organitzacions internacionals, com ara el grup Democràcia sense Fronteres.

El sociòleg i matemàtic va fundar, el 1959, l’Institut per la Pau d’Oslo i, el 1964, va impulsar el Journal of Peace Research. El 1969, va ser nomenat primer president del món en estudis per la pau i resolució de conflictes, en la Universitat d’Oslo. Va ser el primer professor per la pau global en la Universitat Internacional Islàmica de Malàisia.

De petit, va viure en la seva pell l’experiència de la Segona Guerra Mundial, ja que va viure en la Noruega ocupada pels nazis. Als anys cinquanta, després de renunciar al servei militar del seu país, va començar la tasca de mediador.

Entre les seves teories més influents, hi ha la distinció entre la pau positiva i la negativa, la violència estructural, les teories sobre el conflicte i la resolució de conflictes i com fer-ho per consolidar la pau als territoris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia