Necrològiques

SOCIETAT

Mor Montserrat Duran de Grau, referent del foment de la cultura catalana als EUA

Va crear amb el seu home, Josep Maria Solà-Solé, la Fundació Paulí Bellet a Washington el 1987

La presidenta i una de les fundadores de la Fundació Paulí Bellet, Montserrat Duran de Grau (1933, Terrassa), una entitat que fomenta la cultura catalana als Estats Units, ha mort als 91 anys deixant una rellevant petjada entre la comunitat catalana a Washington, que sempre la va tenir com a referent. La fundació és encara un punt de trobada de les desenes i desenes de famílies catalanes que volen no només mantenir les seves arreles lingüístiques i culturals sinó fer-les conèixer a la capital i altres indrets dels EUA.

Es va llicenciar en llengües semítiques a la Universitat de Barcelona i va ser professora durant gairebé 50 anys a la Universitat de Washington (UDC). S’hi va traslladar al costat del seu marit, Josep Maria Solà-Solé (1924-2003), una eminència en epigrafia semítica antiga, que va ser professor a una altra de les universitats de Washington, la Catòlica. Plegats van iniciar la fundació per a la promoció de la cultura catalana el 1987. La van anomenar Paulí Bellet en honor del monjo de Montserrat del mateix nom que van conèixer als EUA i que també va fer conèixer el català al país nord-americà.

Duran de Grau i Solà-Solé, que es van casar el 1959, també havien donat classes a la universitat de Tübigen (Alemanya) abans de traslladar-se als EUA. Ella era la germana gran d’una família de Terrassa amb 15 germans. El seu pare va ser Francesc Duran Bonet (1909-1971), un dels grans metges de la vila durant la República, la Guerra Civil i els anys de la postguerra. Va ser nacionalista català, republicà i catòlic practicant. La seva mare, Pilar de Grau de Quadras (1908-2001) tenia vincles familiars amb el rei Amadeu de Savoia i els barons de Quadras.

“Amb tanta família a Catalunya cada estiu veníem de visita i de vacances”, recorda una de les filles de la Montserrat, Elisenda Solà-Solé Duran (1960), que té una llibreria a Washington amb un apartat dedicat als llibres en català. “Tenim una comunitat catalana potser de 200 persones i tots ho agraeixen”.

Ella mateixa i el seu germà, en Roger Solà-Solé agafaran el relleu dels seus pares al capdavant de la Fundació, que en els darrers anys ha organitzat amb gran èxit una diada de Sant Jordi a Kensington (Maryland) inspirada amb la que es fa el 23 d’abril a Catalunya. “En l’última edició van venir unes 10.000 persones”, assenyala l’Elisenda, que remarca que la delegació exterior de la Generalitat als EUA sempre els ha donat en els últims temps un cop de mà quan ha calgut.

“Tot i que he viscut tota la vida a Washington els pares i sobretot la mare sempre em van parlar en català a casa. Eren una cosa que tenien molt clara”, assenyala la filla, que va néixer a Tübingen, quan els seus pares hi donaven classes. Una de les netes de la Montserrat, Carina Hopper, que ha viscut gairebé sempre als EUA i que també ens ha atès per fer memòria de la Montserrat, també parla un català formidable.

Josep Maria Solà-Solé va rebre el 2000 la Creu de Sant Jordi i va publicar durant molts anys el butlletí de la Fundació, a banda d’obres en català i en castellà sobre la seva especialitat.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dissabte a les 11 del matí al Tanatori de les Corts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.