Necrològiques

CULTURA

Mor als 80 anys l’escriptor, il·lustrador i fotògraf barceloní Jordi Peñarroja

Va escriure una àmplia biografia de Narcís Monturiol i va rebre un premi de la crítica Serra d’Or

L’escriptor, fotògraf i il·lustrador Jordi Peñarroja Villanueva (Barcelona, 1944) va morir diumenge als 80 anys, segons ha informat el Cercle Català d’Història, del qual n’era membre. Formava part també de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i va ser guardonat amb el Premi de la Crítica Serra d’Or de literatura infantil i juvenil. També va col·laborar amb el Memorial 1714. Va ser un personatge polifacètic que es va dedicar a fer també documentals, classes de fotografia.

En els seus inicis, als anys seixanta, va publicar sobretot articles i imatges pròpies en diferents mitjans de comunicació. Va explotar la seva afició i coneixement de la història del país en obres com 1700. Viure en temps de guerra,Barcelona 1713, capital d’un estat, i Aventures, invents i navegacions d’en Narcís Monturiol. Aquesta darrera obra, publicada el 2013, va ser una de les més ambicioses de la seva bibliografia. La biografia de l’inventor figuerenc aportava nous documents relatius al personatge mai publicats fins aquell moment. L’autor va recuperar unes 300 imatges i va relatar la faceta més política de Monturiol, la de comunista utòpic, republicà federal i agitador social, així com la d’editor, escriptor, impressor i inventor de ginys com una màquina expenedora de cigarretes o un cartipàs. També es recorda la repressió política que va patir per part de l’estat espanyol.

També va col·laborar a Betevé i el 1981 va rebre el guardí Serra d’Or per les il·lustracions del llibre La fantasia inacabable d’Antoni Gaudí de Mercè Canela. Com a novel·lista va escriure, entre d’altres, El president a París i El jardí de les tortugues.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia