Necrològiques

SOCIETAT

Mor el guia i fotògraf català Toni Espadas en un atac a Etiòpia

Estava gravant un reportatge al centre del país amb un equip d’un canal de televisió xilè

El guia i fotògraf català Toni Espadas (Barcelona, 1969) va morir ahir dilluns a Etiòpia als 55 anys quan l’equip amb el qual rodava un reportatge va ser atacat. La informació la va avançar el mitjà xilè Canal 13 en el programa Socios por el mundial, per al qual Espadas, que és de Sabadell, estava fent de guia.

L’atac hauria tingut lloc després d’una gravació a la tribu dels Murci, localitzada a Denub Omo, al centre del país, i formada per unes nou mil persones. La resta dels integrants de l’equip del programa, produït per MkZeta, no van resultar ferits i segons les mateixes ahir mateix estaven fent els tràmits per tornar cap a Xile.

Espadas formava part de l’equip del reconegut periodista xilè Pancho Saavedra, que presentava el programa de viatge d’aventures al costat de l’actor Jorge Zabaleta. Canal 13 va expressar el condol a la família d’Espadas, que també va ser el fundador de l’agència de viatges catalana de Rift Valley Expeditions, especialitzada en aventures al continent africà.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va expressar a les xarxes socials el seu condol a la família. El govern espanyol i el departament d’Acció Exterior de la Generalitat treballen per esclarir què va passar exactament perquè el guia, que tenia més de 25 anys d’l’experiència cia en viatges a l’Àfrica, acabés mort.

“Estem a disposició de les autoritats i de la família per fer l’acompanyament en aquest moment tan dolorós”, ha escrit a X el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès. Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior en funcions, Meritxell Serret, ha ofert a la família per part de l’executiu “el suport psicològic i l’acompanyament necessari” i ha detallat que el Govern està col·laborant amb el ministeri d’Afers Exteriors espanyol per “avançar en les gestions pertinents”.

Al web de la seva agència de viatges es definia el guia com un apassionat de la fotografia antropològica i un expert conductor de cotxes tot terreny. També es remarcava la seva llarga experiència en l’organització de viatges al continent. De fet, el 2010 va decidir obrir la seva pròpia agència a Etiòpia. Des de feia anys assessorava periodistes i productores en la realització de reportatges, documentals i programes de televisió centrats en l’estudi de les cultures africanes.

La seva primera aventura africana va tenir lloc a Mali però també va viatjar en els seus primers anys com a fotògraf i aventurer a Mongòlia, Papua Nova Guinea, la Índia, el Sudan i altres països africans, sempre centrant-se en els pobles i tribus més desconeguts d’aquests indrets.

Va ser un estret col·laborador amb el conegut aventurer Jesús Calleja en els programes Desafío Extremo i Planeta Calleja.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia