Necrològiques

SOCIETAT

Mor Joan Termes, activista veïnal i historiador del transport públic de Barcelona

La lluita contra les barreres arquitectòniques li va valer la Medalla d’Honor de la ciutat

El dirigent veïnal barceloní, Joan Termes i Roig (1941), Medalla d’Honor de Barcelona el 2005, ha mort avui als 82 anys, segons ha informat l’Associació de veïns i veïnes d’Horta. Va néixer a Sant Andreu del Palomar però històricament va ser un gran referent al barri d’Horta sobretot per la seva lluita contra les barreres arquitectòniques que dificulten la vida a les persones discapacitades.

També va ser un dels impulsors de la plataforma pel Museu del Transport de Barcelona. Era, de fet, un dels grans estudiosos de la història del transport públic a la ciutat i president de la Coordinadora Pro Museu del Transport de Barcelona. L’entitat promovia l’establiment d’una espai fix al recinte firal de Montjuïc. El 2021 va publicar el llibre Tramvies de Barcelona i rodalies, 1872-2021. Abans també havia escrit El 50 aniversari de l’arribada del metro a Horta (2017) i De Fabra i Puig a Torras i Bages. 50 anys de l’arribada del metre al centre de Sant Andreu (2018).

Va tenir dos fills amb discapacitats i això va fer que s’impliqués en el moviment veïnal d’Horta davant les mancances d’equipaments per aquest col·lectiu. Des d’allà va denunciar i actuar contra les barreres que existien a tot el barri, especialment a les parades de metro, però també en els centres sanitaris, socials i comercials. Va iniciar l’elaboració d’una sèrie de reportatges en format DVD sobre les barreres arquitectòniques dels diferents barris de Barcelona per tal de denunciar les dificultats de tota mena que troben les persones amb discapacitat.

Va formar part del Consell de Discapacitats d’Horta-Guinardó, de les comissions de Participació Ciutadana, Urbanisme i Transports l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona i de la Junta Directiva de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia