Necrològiques

SOCIETAT

Mor Trinitat Neras i Plaja, històrica diputada begurenca al Parlament

Va ser una de les primeres vuit dones electes a Catalunya i consellera general de Caixa Girona

La coneguda empresària i política Trinitat Neras i Plaja (Begur, 1941), que el 2006 va ser escollida consellera general de Caixa Girona, ha mort avui als 82 anys, segons ha comunicat la família.

Neras va ser elegida diputada al Parlament per Convergència i Unió a la circumscripció de Girona en sis eleccions consecutives (1980, 1984, 1988, 1992, 1995 i 1999). Va ser una de les primeres vuit diputades electes dones de la història al Parlament català juntament amb Rosa Barenys, Dolors Calvet, Teresa Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata i Assumpció Sallés. Plegades van ser les impulsores de la llei que va permetre crear l’Institut Català de la Dona, de la qual en va ser ponent.

La seva tasca parlamentària es va centrar a ser l’enllaç amb el territori, a treballar en temes relacions amb el turisme i el comerç, i a lluitar per incrementar la presència de les dones en política. També va ser candidat a l’alcaldia de Begur a les eleccions municipals del 1991, que en aquella ocasió va guanyar el PSC per només set vots. Va ser regidora a l’oposició durant quatre anys.

El seu marit, Emili Tarrés, també va ser alcalde del municipi durant quatre anys (1983-87). Van entrar plegats a CDC el 1979 i van ser determinants per organitzar el partit al Baix Empordà.

Sempre es va considerar del sector independentista de Convergència. Ho explicava en una entrevista a El Punt el 2013: “Sempre he estat independentista i en aquests moments, amb l’escanyament que ens fa l’Estat espanyol, no tenim cap més camí ni opció que marxar i assolir la independència.”

La seva família havia tingut una fonda al poble on el mateix Josep Pla anava a menjar les anguiles que cuinava la seva mare. Abans d’entrar al món de la política va treballar a la fonda de casa seva i en els sectors de l’hoteleria i de la construcció. Va viure un temps a Oxford per estudiar anglès. També havia estat secretària de la junta del Casino Cultural i Casal dels Avis de Begur del 1980 al 1987.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dimarts a les 3 de la tarda a l’església de Sant Pere de Begur. Al migdia, a les 12, n'hi haurà una de civil al tanatori de Palafrugell. 

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia