Necrològiques

RELIGIÓ

Mor el jesuïta Lluís Victori i Companys, un dels químics catalans de més prestigi

Va ser guardonat per la Generalitat amb la Medalla Narcís Monturiol i el Premi Jaume Vicens Vives

El reconegut jesuïta Lluís Victori i Companys (1935, Barcelona), considerat un dels químics de més prestigi a Catalunya, ha mort aquest divendres als 89 anys, segons ha avançat Tot Sant Cugat.

El mossèn va entrar a la Companyia de Jesús el 1955 i va ser ordenat mossèn el 1967 a Barcelona. Es va doctorar no només en química a la Universitat Complutense de Madrid, sinó també en filosofia a la Universitat de Barcelona i en teologia a la facultat de teologia de Catalunya. Va ser professor de l’Institut Químic de Sarrià des del 1961 fins a la seva jubilació el 2010.

La seva especialitat en l’àmbit de la química era la corrosió de materials. Des del 1986 va col·laborar en programes per a centrals nuclears, en el Centre de Recerques Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques i en programes europeus per lluitar contra la problemàtica dels residus radioactius de les centrals.

La seva llarga trajectòria de més de cinc dècades de recerca i docència va ser reconeguda per la Generalitat el 1998 amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic per la seva tasca en l’aplicació de les tècniques electroquímiques.

El 2009 va ser guardonat amb el Premi Jaume Vicens Vives a l’excel·lència en la docència universitària. El 2012 també va rebre la Medalla d’Or de l’Institut Químic de Sarrià, la màxima distinció que concedeix per premiar les persones o Institucions que han destacat de manera extraordinària en algun aspecte que ha estat d’especial ajuda per a l’Institut. Al centre universitari de Sarrià també va ser president del Patronat de la seva fundació i vicepresident del Patronat de la Universitat Ramon Llull.

Al costat de la seva reconeguda tasca com a científic, va desenvolupar la seva activitat pastoral com a sacerdot, durant gairebé 50 anys com a vicari a la parròquia de Sant Pere Octavià, a Sant Cugat del Vallès, i també com a rector a la parròquia Mare de Déu de Montserrat, de La Floresta. Una de les iniciatives que va dur a terme al municipi va ser l’impuls del Grup de Joves de la Parròquia, segons recorda Tot Sant Cugat. El 1988 va ser nomenat santcugatenc de l’any per l’Ajuntament.

El 2016 el papa Francesc el va nomenar Missioner de la Misericòrdia juntament amb 22 religiosos més del país. Els 2002 els Jesuïtes li van dedicar una exposició coincidint amb els seus seixanta anys de docència i recerca.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest diumenge a les 9 del matí al monestir de Sant Cugat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia