Necrològiques

CULTURA

Les lletres catalanes perden Biel Florit, un dels seus referents a les illes

El poeta i narrador, gran defensor de la llengua, mor als 79 anys

El poeta i narrador de les Illes Gabriel Florit Ferrer (Sineu, 1944), conegut també com a Biel Florit ‘Sabaret’, va morir dimecres als 79 anys. Era una icona de les lletres sobretot al seu poble i un referent del catalanisme polític i de defensa de la llengua a Mallorca. Era soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i de l’Obra Cultural Balear. Va ser un dels fundadors de l’agrupació d’electors Sineuers Independents en els primers anys de la transició. També va donar suport a Gent per Sineu, partit format per simpatitzants d’ERC i d’altres col·lectius nacionalistes i progressistes del municipi.

Florit, de família humil, va estudiar peritatge mercantil i va treballar també com a comercial. Amb tot, la seva passió era la literatura i la poesia. Amb 23 anys va guanyar la Viola als Jocs Florals de Felanitx. El 1980 va publicar el recull Carussa, editat per ell mateix. El 1983 va fer un pas més i va publicar Prims de barra, el seu primer llibre en prosa, un relat breu on ja deixava entreveure el seu arrelament a la parla de Sineu.

Als anys noranta, Florit va continuar combinant els estils en què es trobava més a gust. El 1990 va publicar el seu segon llibre de poesia Amb els ulls fits (1991) i el segon de narrativa, Històries de son Sarigot. Alguns dels relats d’aquesta segona obra es van dur a l’escenari per la companyia de teatre de Sineu.

La seva obra va començar a ser coneguda més enllà de les Illes. Entre el 1997 i el 1997 va publicar tres poemaris més i un recull dels seus articles al Diari de Balears. Al mateix temps va intensificar les seves col·laboracions en la vida i la cultura del seu poble. D’aquí va sorgir la publicació de Les fires i mercats. Sineu (2003).

La seva obre inclou una trentena d’obres en català i va ser col·laborador també de la revista local Díngola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia