Necrològiques

CULTURA

Mor als cent anys Roser Folch, l’última filla viva de Josep Maria Folch i Torres

Juntament amb els seus germans va mantenir viu el llegat cultural i catalanista del seu pare

Roser Folch i Camarasa (1924, Barcelona), l’última filla que estava viva de l’escriptor Josep Maria Folch i Torres, va morir ahir als cent anys, segons ha confirmat la Fundació Folch i Torres. Juntament amb els seus germans i la resta de la família va mantenir viu el llegat cultural i catalanista d’un dels autors més influents del segle XX en la literatura catalana sobretot per la seva creació teatral per a infants i adolescents.

Després d’una infantesa en voltada de llibres, música, pel·lícules i teatre a Barcelona, la Guerra Civil i la repressió del franquisme va trencar moltes de les esperances de la família. El seu pare, en aquell moment un dels autors més populars de tots els Països Catalans, es guanyava molt bé vida escrivint en català. Amb l’arribada del conflicte i i la dictadura, però, la precarietat econòmica va marcar bona part de la vida familiar. Van deixar Barcelona i des del 1936 van anar a viure a Plegamans.

En una entrevista a la revista lamira.cat publicada l’any passat, la Roser va explicar què recordava més d’aquells anys: “La gana! Vam quedar-nos a Plegamans, perquè hi havia més menjar, i vam plantar patates. Amb guerra no hi havia res i la mica que hi havia era molt poc. Quan em donaven xocolata, la guardava.”

Un dels vuit germans de la Roser, en Jordi (17 anys), va morir el 1938 durant la guerra i Folch i Torres, sense feina, va haver d’escriure un temps en castellà amb el pseudònim Jim-Fit. També es va dedicar a pintar. El creador de personatges com Massagran, el Patufet i sobretot de la versió més representada i versionada d’Els Pastorets va morir el 15 de desembre del 1950: “El van passejar per la Rambla i va entrar la caixa al Romea, a dalt de l’escenari, perquè la gent se’n pogués acomiadar. Llavors les noies no anàvem als enterraments, no podíem. Miràvem pel balcó com marxaven i s’ha acabat!”, rememorava la Roser d’aquell dia.

Un dels germans de la Roser va ser el també escriptor Ramon Folch i Camarasa (1926-2019), un dels guionistes que va mantenir viva la llegenda d’en Massagran. Va dirigir la Fundació Folch i Torres i el seu arxiu instal·lat al Castell de Plegamans.

La Roser es va casar el 1947 amb Francesc Comelles Lamarca (1919-2019), amb el qual va tenir sis fills. La parella va viure gairebé tota la seva vida a Molins de Rei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.