Necrològiques

CULTURA

Adeu a Angela Bofill, famosa cantant de Nova York amb arrels catalanes

Va triomfar als setanta i als vuitanta gràcies a una addictiva barreja d’estils

La reconeguda cantant i compositora dels EUA Angela Bofill (Brooklyn, 1954) va morir el passat 13 de juny a Vallejo (Califòrnia) als 70 anys. La notícia la va confirmar als mitjans nord-americans el seu mànager, Rich Engel.

Bofill va començar la seva trajectòria professional als anys setanta, molt influïda per la música negra, els ritmes llatins i el jazz. Va col·locar sis àlbums en el Top 40 de la música Rhythm and blues (R&B) i set singles entre els més venuts dels setanta i els vuitanta, com ara Angel of the night i Too tough. Les seves col·laboracions als vuitanta amb el músic i afamat productor Narada Michael Walden la van acostar al pop més comercial i ballable. La seva prodigiosa veu, en què saltava d’una octava a l’altra sense esforç, era l’altra seva gran arma.

La cantant figura a la Wikipedia com una de les grans personalitats dels EUA amb arrels catalanes a través del seu pare, que va néixer a Cuba. La seva mare era de Puerto Rico. El 1984 va ser nomenada millor artista femenina de R&B.

Va començar en el món de la cançó quan era una nena fent versions de les Supremes amb la seva germana. Va estudiar al conservatori de Hartford a Connecticut i posteriorment es va graduar a l’escola de música de Manhattan (1976). El seu primer disc, Angie, la va catapultar a la fama amb unes crítiques extraordinàries. L’èxit el va portar el 1979 a actuar en el xou de Johnny Carson, el més vist del país.

Algunes problemes de salut van fer que la seva carrera tingués alts i baixos però va continuar gravant àlbums i fent actuacions en directe. De fet el darrer disc va ser Live from Manilla (2006).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia