Necrològiques

Societat

Mor Daniel Bravo Andreu, una de les grans fortunes de Catalunya

Va ser un dels fundadors de la farmacèutica Prodesfarma i té una de les grans fundacions del país

El farmacèutic, filantrop i empresari barceloní Daniel Bravo Andreu, fundador de la farmacèutica Prodesfarma, va morir dimecres als 94 anys. La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dissabte a les 10.30 h a la parròquia de Santa Maria Reina de Pedrables, a la seva ciutat.

Va estar situat en les darreres dècades, segons els rànquings anuals que publiquen El Mundo i Forbes en la gran llilsta de les grans fortunes espanyoles. L’últim càlcul situava el seu patrimoni per sobre dels 300 milions d’euros. La fundació privada que porta el seu nom és una de les que més beques i inversions aporta als joves investigadors del país, a la recerca mèdica i al sistema sanitari català. La missió de la fundació, segons e’explica en el seu web oficial, és “ajudar a construir una sanitat centrada en el pacient i contribuir al desenvolupament de la recerca biomèdica.”

Des del 2013 les beques Daniel Bravo han estat vinculades a entitats de gran prestigi, com ara centres de recerca a Harvard, el Mount Sinai Hospital de Nova York, Cambridge i Colúmbia, entre d’altres. Una de les últimes iniciatives ha estat la col·laboració amb els hospitals Josep Trueta i Santa Caterina (Girona) per posar en funcionament un nou laboratori de diagnòstic molecular.

L’èxit empresarial de Bravo va començar als anys seixanta quan va fundar primer els Laboratoris Prodes i després el hòlding Prodesfarma al costat d’Antoni Vila i Casas i Oller Daurella, que havien estat companys seus a la facultat de farmàcia a Barcelona. El creixement de l’empresa va arribar sobretot quan els seus productes van ser acceptats per la seguretat social en el temps del franquisme. Van produir i vendre els primers ansiolítics que es van receptar a l’Estat espanyol.

Als anys setanta i vuitanta la companyia va expandir el seu negoci amb exportacions a l’Amèrica Llatina i amb la compra de diferents laboratoris arreu d’Europa. Als anys noranta un dels productes estrella de Prodesfarma va ser l’Airtal, un antiinflamatori i analgèsic que no produïa acidesa i que va fer que el valor de l’empresa es multipliqués. Van arribar a tenir més de 800 treballadors.

El següent pas va arribar el 1997 amb la fusió amb els Laboratoris Almirall, de la família Gallardo, proposada per Vila i Casas. Daniel Bravo va mantenir-se al consell d’administració de la nova companyia , de fet en va ser vicepresident, fins al 2007, quan la farmacèutica –convertida ja en una de les grans del mercat europeu– va sortir a borsa. Els principals accionistes –Jorge i Antonio Gallardo– van al·legar raons personals per la sortida de Bravo, que havia fet inversions en altres negocis, com el hòlding del sector immobiliari Danimar. En aquell moment el producte més venut d’Almirall era l’Almax. La seva primera incursió en el mercat nord-americà, amb tot, va ser fallida.

Ja fora del grup Almirall, les últimes inversions de Bravo s’havien centrat en el sector de la siderúrgia i els transports. El 2021 va convertir-se en el tercer inversor de la companyia Acerinox amb un cinc per cent de les accions, segons va confirmar la Comissió Nacional del Mercat de Valors. També tenia un cinc per cent de la propietat de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF).

L’empresari estava casat amb Margaret Littleton, que també havia estat accionista minoritària d’Almirall i liderava al costat del seu home la fundació privada de la família.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia