Necrològiques

tot recordant

Leopold Rodés, empresari i mecenes català

El seu paper va ser determinant en la candidatura i preparació dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992

Avui fa exactament nou anys que ens va deixar Leopold Rodés i Castañé, un empresari, advocat i mecenes català, conegut pel seu paper determinant en la candidatura i preparació dels Jocs Olímpics de Barcelona de l’any 1992, així com per la seva implicació en el món artístic i cultural, sobretot amb la Fundació Macba, de la qual va ser fundador i president.

Nascut a Barcelona el 1935, la seva trajectòria professional el va situar durant dècades entre els empresaris catalans i espanyols més importants. Va estudiar dret a la Universitat de Barcelona i el 1978 va crear l’empresa familiar Media Planning Group (MPG), que es va convertir en líder del sector de publicitat i mitjans de comunicació a l’Estat espanyol. Anys més tard, l’empresa es va integrar a la multinacional francesa Havas, dins de la qual va continuar com a president d’MPG. Quan tenia 29 anys, va entrar a formar part dels consells d’administració del Banc Central a Catalunya i posteriorment del Banco Vitalicio i de Ferrocarrils de Catalunya. Entre el 1975 fins al 1978 també va ser vicepresident del Banco de Progreso i del 1988 al 2004, vicepresident del Banco Urquijo. El 1989 va formar part del consell d’administració del grup de mitjans de comunicació Sogecable (ara conegut com a Prisa TV). També va ser director de l’empresa Gestora de Viviendas i fundador i president de l’Institut de l’Empresa Familiar, format per cent de les empreses més importants de l’Estat espanyol. A més, fins al 2013 va ser membre del consell d’administració de La Caixa.

Una altra de les seves fites en el món empresarial va tenir lloc el 1985, quan va nomenat president del comitè de la candidatura dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 (COOB 92). L’any següent, quan els Jocs ja estaven assignats a la ciutat, va entrar a formar part del comitè executiu. Amb motiu de la seva implicació a l’esdeveniment, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi l’any 1999.

A banda de la seva reconeguda faceta empresarial, Rodés també va destacar com a mecenes en l’àmbit de la cultura i la música, ja que va ser patró i membre de la comissió executiva de la Fundació del Gran Teatre del Liceu i de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música així com el fundador i primer president de la Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba). També va ser patró fundador de la Fundació Princesa de Girona, membre d’honor del Museu Guggenheim de Bilbao i membre d’honor del Museo del Prado. En el pla internacional, va ser membre del Chairman’s Council, de l’International Council del Museum of Modern Art (MOMA) de Nova York, i del National Comittee del Whitney Museum of American Art.

Rodés va morir a l’edat de 80 anys en un accident de trànsit, en xocar el seu vehicle contra un camió a l’AP-7. L’accident va tenir lloc a l’altura d’Aiguaviva. L’empresari es trobava al seient de darrere del pilot, ja que el que conduïa el vehicle era el seu xofer, que també va ser traslladat a l’hospital Trueta a causa del sinistre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia