Necrològiques

societat

Mor Joan Cortey, un autèntic homenot de Palafrugell

Va fer amistat amb Al Gore, va ser marmessor dels propietaris de Cap Roig i president de l’AVAC

Joan Cortey Serrano (Palafrugell, 1943) ha mort als 81 anys per culpa d’un accident. Si no era l’home més conegut i popular de Palafrugell poc n’hi faltava. No només va fer amistat amb l’antic vicepresident dels EUA Al Gore sinó que, amb el seu do de gents, va esdevenir el marmessor del rus Woedovsky, durant molts anys propietari del castell de Cap Roig. El seu pare, que va ser el barber de Josep Pla, ja era tota una personalitat a la vila.

Cortey es va presentar de forma simbòlica en les llistes de Juli Fernández en les darreres eleccions municipals i anteriorment ho havia fet en altres llistes. L’alcalde ha recordat la figura del seu amic: “Escric aquestes línies en memòria d’un palafrugellenc que estimava el seu poble i no va oblidar mai les seves arrels. Joan Cortey ens ha deixat, però en la memòria de tots els que el vam conèixer quedarà el record d’una persona compromesa amb Palafrugell i sempre disposada ajudar als seus conciutadans. La seva trajectòria professional el va allunyar de la vila, tot i que sempre va mantenir els lligams, i on va tornar per compartir amb nosaltres la seva saviesa, gran bagatge cultural i una immensitat d’anècdotes vitals. En aquesta últimes eleccions, vam poder comptar amb ell a la nostra llista, un clar exemple que tot i la seva edat avançada, el seu compromís amb el poble no s’havia afeblit. El meu més sincer condol a la família.”

Va ser també president de l’Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell (AVAC). Un dels altres antics presidents i ara vicepresident, Francesc Vaqué, recorda el seu amic com una persona “positiva, enginyosa, imaginativa, irònica i amb el cap sempre despert.” “Era elegant, atrevit, avançat al seu temps i li agradava gaudir de la vida. Sempre ens enviava les seves imatges al matí de les seves llargues caminades. En l’últim sopar de l’associació encara vam cantar unes havaneres en el seu honor. La seva mentalitat sempre era positiva.”

Durant uns anys va ser delegat de Caixa Girona a Madrid. “Allà es va fer amb tothom, sobretot amb la gent de la cultura i la pintura. Li agradava molt l’art, visitar El Prado i fer amics. Era un gran relacions públiques”, recorda el periodista i corresponsal a Madrid Lluís Falgàs, que hi va tractar molt juntament amb els altres gironins que voltaven per la capital espanyola.

Quan va tornar de Madrid va esdevenir una figura clau al Mas de Torrent. Va ser allà on va fer amistat amb Al Gore i la seva dona, Tipper Gore. La parella va visitar l’Empordà el 2000 per assistir a un casament. Com sempre, va ser ell qui va haver d’atendre un convidat tan especial i arran d’una conversa sobre un amic que el mateix Cortey tenia a Tennessee, l’estat originari d’Al Gore, va ser senzill que s’entenguessin.

El palafrugellenc no només va encaixar de primeres amb l’home al qual li van robar la presidència dels EUA, sinó que va esdevenir la mà dreta de l’antic coronel rus Nicholas Woevodski, exiliat dels soviètics, i la seva dona, Dorothy Webster, la parella que durant anys va viure al castell i als jardins de Cap Roig.

En Rafael Corbí recorda, a la nota de comiat de Ràdio Palafrugell, que Cortey era conegut pels seus companys al Mas de Torrent humorísticament com l’“ermità”. Posteriorment va ser nomenat adjunt a la direcció de l’Hotel El Far. “La seva correcció i amabilitat de tracte foren sempre proverbials. Ell era el que coneixem com el ‘savoir-faire’ personificat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia