Necrològiques

societat

Mor Joan Guillamet i Juncà, l’home que ho gravava tot a Sant Joan de les Abadesses

Va ser mestre, activista cultural i va cedir el seu gegantí arxiu de vídeos a l’Ajuntament

Una de les persones més conegudes i estimades de Sant Joan de les Abadesses, Joan Guillamet i Juncà, va morir dissabte als 75 anys. Nascut a Vilallonga de Ter el 1949 hi va viure fins que es va casar. Després va exercir de mestre a l’escola Mestre Andreu de Sant Joan. Impartia classes de català, literatura catalana i francès, entre d’altres, abans de jubilar-se.

El 2019 va rebre el guardó Emma de Barcelona en la categoria individual per part de la secció local d’ERC. En la concessió del guardó es va remarcar que va ser un ferm defensor de la llengua catalana i del seu ús correcte. Va ser, a més, un gran activista social i cultura. Durant 25 anys va treballar per la realització del conegut Pessebre Vivent de Sant Joan i va ser un dels responsables de l’agermanament del municipi amb el poble Lu Palaiç, situat al departament de l’Alta Viena, a França.

A banda de l’educació, la seva altra gran vocació va ser la de documentalista local. Des dels 1980 anava amb la seva càmera a tots els actes socials, culturals i festius del poble per enregistrar-los i deixar-ne constància per a la història. Va començar amb gravacions més modestes a l’escola quan encara era mestre, però a partir de la jubilació va expandir les seves activitats a qualsevol altra activitat, des del conegut trial de Santigosa fins als festivals del Comte Arnau o activitats més del dia a dia, com la vida dels pagesos.

Va cedir totes les seves gravacions a l’Arxiu Municipal Va ser col·laborador de La Veu, l’emissora de ràdio municipal i tmbé va tenir vincles amb la política local. El 2011 es va presentar en les llistes electorals del PSC i el 2015 va ser suplent a la de Més, Moviment d’Esquerres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia