Necrològiques

MÚSICA I CINEMA

Mor Kris Kristofferson, una de les grans llegendes del country

El 1976 va guanyar el Globus d’Or per ‘Ha nascut una estrella’ al costat de Barbra Streisand

Una de les grans llegendes musicals del country als EUA, Kris Kristofferson (1936, Brownsville, Texas), que també va triomfar com actor a Hollywood, va morir ahir als 88 anys al seu domicili de Hawaii , segons va informar la família a mitjans del seu país. El 2004 va ser inclòs en el Saló de la Fama del country. Va guanyar quatre premis Grammy, l’últim el 2014 a tota la seva trajectòria. Va ser una de les cares més conegudes de la industrial musical al seu país, també pel seu casament amb una altra de les grans estrelles musical dels seixanta, Rita Coolidge. El 2017 va actuar en el festival Jardins de Pedralbes i el 2010 ho havia fet en el de Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols.

La crítica va considerar sempre Kristofferson com un dels grans renovadors e l’estil, al costat de Waylon Jennings, Willie Nelson i Johnny Cash, amb els quals va formar el súper grup The Highwaymen. Es va atrevir, a més, a canviar alguns dels clixés de l’estil, atrevint-se a escriure lletres més compromeses socialment. La seva influència va anar molt més enllà del seu estil i molts dels artistes de folk i de rock dels setanta van versionar alguns dels seus temes més coneguts.

La revista Rolling Stone el va considerar com un dels “millors compositors de tots els temps.” Alguns dels seus principals èxits van ser Me and Bobby McGee (1969), For the good times (1970) i Help me make it through the night. La primera va ser popularitzada per Janis Joplin, que durant un temps va ser parella de Kristofferson. Va escriure nombrosos temes que van triomfar amb la veu d’altres artistes, com ara Ruby, don’t take your love to town, que Kenny Rogers va portar al número 1 el 1969.

Va entrar en el món de la música d’una forma poc genèrica. Treballava en el manteniment en els coneguts estudis de Columbia Records, on gravaven alguns del seus artistes més admirats, sobretot Jonny Cash i Bob Dylan. Abans havia abandonat l’exèrcit després de passar un temps per Alemanya, com havia fet també Elvis Pressley uns anys. A banda d’aprendre a tocar la guitarra, va estudiar literatura a Oxford, fet que li va permetre imbuir-se en molts dels grans temes que serien d’actualitat als anys seixanta. A la universitat va fer boxa i va ser un dels membres de l’equip de rugbi.

El 1970, després d’escriure moltes cançons per altres artistes, va gravar el seu primer disc Kristofferson. En total en va publicar més d’una vintena, l’últim el 2012, Feeling Mortal.

La seva fama com a cantant li va permetre fer el salt a la gran pantalla. La seva pel·lícula més famosa és Ha nascut una estrella al costat de Barbra Streisand. El disc de la pel·lícula va ser un dels més venuts d’aquell any. La seva interpretació li va valer el Globus d’Or al millor actor (1976). També va posar el seu segell en altres títols remarcables com Pat Garret i Billy el Nen (1973), La porta del cel (1980), o Lone star (1996), a banda de participar també en súper produccions, com la saga d’acció Blade.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia