Necrològiques

societat

Mor Sammy Basso, el científic italià que va visibilitzar la malaltia de la progèria

Es tracta d’una malaltia genètica rara que provoca l’envelliment prematur

El científic italià Sammy Basso, conegut per haver donat visibilitat a la seva pròpia malaltia, la progèria, va morir dissabte passat a l’edat de 28 anys de manera sobtada, segons informa l’Associació Italiana Progèria Sammy Basso.

Nascut el 1995 a Schio, un municipi italià situat a la regió del Vènet, amb dos anys li van diagnosticar la progèria de Hutchinson-Gilford, una malaltia genètica extremadament rara que provoca l’envelliment prematur i que només afecta 1 de cada 20 milions de persones a tot el món. L’any 2005, quan encara era un nen, amb els seus pares va fundar l’Associació Italiana Progèria Sammy Basso, amb l’objectiu de donar suport a la divulgació i recaptar fons per als estudis científics. Al llarg de tota la seva vida, es va dedicar a la investigació i la divulgació de la seva pròpia malaltia, i el 2018 es va llicenciar en ciències naturals a la Universitat de Pàdua amb una tesi sobre possibles teràpies per alentir el seu desenvolupament.

Més endavant, Basso va assolir notorietat internacional per les seves múltiples aparicions en els mitjans de comunicació amb la intenció de sensibilitzar sobre l’existència de la seva síndrome. A més, també va protagonitzar un documental de National Geographic en el qual va viatjar pels Estats Units. El 2019 va haver de ser operat per un problema a la seva artèria aorta, la primera vegada que es feia a un pacient amb progèria, i poc després va ser nomenat cavaller de l’Orde del Mèrit pel president de la República Italiana, Sergio Mattarella. El 2021 es va especialitzar en biologia molecular a la Universitat de Pàdua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia