economia
Mor Josep Ferrer i Sala, històric president de Freixenet
Fill dels fundadors, va ser l’artífex del creixement internacional de la marca
El copresident d’honor de Freixenet, Josep Ferrer i Sala (Sant Sadurní d’Anoia, 1925), ha mort als 99 anys, segons ha comunicat l’empresa aquest dimecres. Era membre de la segona generació de la família fundadora de la marca creada en 1914 pels seus pares, Pere Ferrer i Bosch i Dolors Sala i Vivé. Durant la seva trajectòria com a líder de la companyia va ser un dels empresaris més rellevants del país.
Membre rellevant de la societat civil i econòmica catalana, va formar part del Consell Consultiu del Foment del Treball i del consell assessor de la Cambra de Comerç. El 1987 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1998, el premi Juan Lladó de suport a la cultura.
Ferrer, que va entrar a l’empresa el 1947, va aconseguir rellançar-la després de la postguerra. En total, hi va treballar durant més de setanta anys. Se’l considera el gran artífex de la revolució de la marca, a la qual va portar al lideratge mundial del sector del cava. Segons recorda l’empresa catalana, va contribuir a la modernització i la internacionalització de la marca, de la qual en va ser director general des del 1959 i president des del 1999. El seu successor va ser el reconegut empresari Josep Lluís Bonet, un dels seus nebots.
Sota el seu mandat no només es va modernitzar l’àrea de producció, sinó que es va ampliar el celler i la seva visió comercial va permetre la marca competir en el mercat mundial davant els grans gegants del xampany francès. El creixement de Freixenet també va impulsar l’expansió d’altres marques de la Denominació d’Origen Protegida cava.
El seu rol va ser determinant en la imatge de la marca, que va fer un salt endavant gràcies als recordats anuncis previs a les campanyes nadalenques que van comptar en molts casos amb la presència de grans estrelles internacionals.
“Sota el seu lideratge es va modernitzar l’àrea de producció, es van impulsar les vendes i va arribar la gran expansió internacional”, recorda la companyia. El 1999 es va retirar del dia a dia, tot i que va continuar formant part del conegut com a Consell de Savis al costat de les seves germanes. El 2018 va intervenir de forma decisiva en l’aliança comercial entre Freixenet i el gegant alemany del sector vinícola Henkell.
Freixenet lamenta en la seva nota “profundament” la seva pèrdua i des de l’afecte i l’admiració transmet el més sentit condol a la família. “Tots els que hem tingut la sort de poder treballar prop d’ell plorem avui la seva absència, però ens sentim molt orgullosos del llegat que ens ha deixat”, expressen des de Freixenet.
Ferrer també va ser reconegut com un gran mecenes, sobretot en els àmbits cultural i esportiu destacant la col·laboració amb el Liceu, el Palau de la Música, el MACBA, el MNAC, l’Orquestra Simfònica Freixenet de l’Escola Superior de Música Reina Sofia i el club d’hoquei sobre patins CE Noia Freixenet, que fa anys que porta el nom de la marca. Va ser també professor de l’IESE Business School de Barcelona i membre de la seva fundació.