Economia
Mor l’hoteler Filippo Rigat, promotor de La Molina i esquiador olímpic
Era el membre d’una històrica nissaga d’empresaris forjada a Camprodon fa més de 200 anys
Un dels grans empresaris del sector turístic de les comarques gironines, Filippo Rigat Tortorici (Camprodon), impulsor de l’estació d’esquí de la Molina, va morir dimarts als 86 anys a Llavaneres. Membre d’una nissaga històrica d’hotelers forjada a Camprodon, també va ser un reconegut esportista d’elit en la modalitat d’esquí alpí i de salts. Va arribar a disputar l’eslàlom dels Jocs Olímpics d’Hivern del 1960 a Squaw Valley (Estats Units) i va competir en diferents campionats internacionals.
La primera generació dels Rigat (Antoni i Lluïsa Homs) van obrir La Fonda Camprodon el 1804. Un segle després, el seu fill Alfons, van fer el següent pas amb la inauguració del Grand Hotel Rigat, també a Camprodon. Però allò només era l’inici d’una gran història.
Filippo, besnet dels fundadors, devia el seu nom a la seva mare, italiana. L’empresari va ser clau en l’expansió d’una companyia que ara té grans establiments a La Molina, Lloret de Mar i Barcelona, entre d’altres indrets. El seu fill, Felip Rigat, membre de la cinquena generació que porta el negoci, recorda com es va haver d’espavilar el seu pare per tirar endavant la companyia. “El meu avi, Lluís Rigat, ja era un gran aficionat a l’esquí. Va tenir un accident i el meu pare, que estava estudiant a l’escola d’hostaleria oficial de Lausana, va haver de tornar i posar-se al peu del canó amb 17 i 18 anys. Era un home això sí, molt preparat. Tots veníem d’una família treballadora i això impregnava el nostre caràcter.”
La família Rigat havia arribat a obrir l’històric Hotel Victòria a la Plaça Catalunya de Barcelona i una coneguda sala de festes a la capital catalana en la qual hi havien actuat entre molts d’altres, Edith Piaf i Glenn Miller.
Als anys cinquanta Filippo va protagonitzar un altre fet històric per al turisme del país. Va impulsar la primera estació d’esquí a Catalunya, la de La Molina. Va anar a estudiar a Los Angeles el disseny de les telecabines per instal·lar-ne a les pistes. Els primers hotels que la família va obrir a l’estació van ser el Ciervo Blanco i el Solineu. El 1970 va aixecar una de les joies de la corona, l’Hotel Rigat Palace, de cinc estrelles.
Els seus contactes arreu del món el van portar a treballar en diferents àmbits del sector. Va ser consultar en grans empreses dels EUA i president de la cadena Best Western als anys noranta, la més gran del país. “Era un home amb una gran formació en tots els sentits i tenia clar, com tots els de la família, que calia reinvertir els guanys i créixer.”
Als anys cinquanta a família va obrir el Rigat Park de Lloret de Mar. L’empresari va ser reconegut àmpliament per la seva tasca professional. Va rebre les medalles turístiques del govern espanyol i de la Generalitat i el Premi G! de la Diputació en reconeixement de la seva tasca professional. Tenia una bona amistat amb Gabriel Escarrer Julià, el fundador d’Hotels Melià, que també va morir aquest dimarts.
Sempre va mantenir una estreta relació amb el sector esportiu, sobretot amb les federacions catalanes i internacional d’esquí. Va promoure diferents competicions internacionals i va col·laborar en el projecte per portar a l’estació de la Molina les proves d’esquí dels Jocs Olímpics d’Hivern pels quals Catalunya va lluitar durant uns anys.
La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dijous a les 6 de la tarda al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.