Economia
Mor Joan Planes i Vila, fundador de la multinacional Fluidra
L’empresa, del sector de les piscines, cotitza a l’Ibex-35 i té delegacions a tots els continents
L’empresari Joan Planes i Vila (Estamariu, Alt Urgell, 194), que va ser Creu de Sant Jordi el 2013, ha mort aquesta matinada als 83 anys, segons ha informat l’agència ACN. Va fundar i dirigir un dels grans gegants mundials del sector de les piscines, Fluidra. Va portar la companyia a la seva sortida a la borsa el 2021, on forma part de les selectes companyies de l’Ibex-35.
Des de l 2015 n’era el president d’honor i el de la Fundació Fluidra, vinculada a projectes socials. El 2022 va impulsar una altra fundació, Planes Corts, amb l’objectiu de liderar el desenvolupament econòmic de la Vall del Port Negre.
El govern li va concedir la Creu de Sant Jordi per haver contribuït a internacionalitzar l’economia catalana i a generar riquesa al nostre país.
Llicenciat en enginyeria industrial, també va ser un dels grans mecenes de la cultura catalana, sobretot en el sector de la música clàssica. Així, va ser president del Patronat de la Fundació Privada Orquestra Simfònica del Vallès i, posteriorment, de la Fundació Òpera de Catalunya. També va formar part de la Junta Directiva de l’Associació Orfeó Català i de la Cambra de Comerç de Barcelona entre els anys 1998 i 2010. Des de la Fundació Planes Corts ja han publicat un missatge en què han expressat el seu sentiment de dolor i commoció per la seva defunció.
Planes va fundar el 1969 Astral SA de Construciones Metálicas , el negoci que desembocaria en Fluidra, multinacional dedicada al desenvolupament d’aplicacions per a l’ús sostenible de l’aigua. Té la seu a Sabadell i delegacions i centres de producció arreu del món. El 2006 Eloi Planes i Corts, el seu fill, es va fer càrrec de l’empresa.
A banda de la Creu de Sant Jordi, l’empresari també va ser guardonat el 2011 amb el Premi Cambra al Mèrit Empresarial de la Cambra de Comerç de Sabadell.
Abans de decidir-se per a l’enginyeria industrial, Planes va estudiar fins als 17 anys al Seminari Conciliar de la Seu d’Urgell. Als anys setanta, ja a Barcelona, va començar el procés d’internacionalització de la seva coneguda companyia. Ara mateix l’empresa té uns set mil treballadors i delegacions a una cinquantena de països a tots els continents.
La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest cap de setmana a Estamariu, el poble on va néixer i on sempre s’hi va sentir lligat. Gràcies al seu suport aquest poble es va convertir en un dels primers de Catalunya que funciona plenament amb energies renovables.