Necrològiques

Mossèn Salvador Cabré

Impulsor de la llengua i la cultura catalanes durant el franquisme a Santa Coloma de Gramenet

El sacerdot Salvador Cabré, que durant els anys setanta va combatre el franquisme i va ajudar els immigrants andalusos i extremenys que arribaven al barri del Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), on impulsava classes de català, ha mort als 81 anys, segons fonts eclesiàstiques.

Nascut a Mont-roig el 1931, mossèn Cabré va entrar al seminari quan tenia 12 anys i més tard es va vincular a Acció Catòlica Obrera.

És autor de diversos llibres, com ara L'Església del segle XXI i Diàlegs d'un rector, en el qual barrejava les seves memòries amb documents pastorals i els records de la seva lluita política i social a Santa Coloma. El portal Catalunyareligió.cat recorda que Cabré també va publicar Per què teniu por, bisbes de poca fe?, un document en el qual criticava l'immobilisme de la jerarquia eclesiàstica arran del Congrés Cristianisme al Segle XXI, organitzat per diverses entitats de base, que va ser desautoritzat pels bisbes.

Després d'un temps com a vicari de Barcelona, el 1965 va arribar al barri del Singuerlín, on va construir la seva parròquia i hi va estar 22 anys. Durant el franquisme va ser un dels principals impulsors de la llengua i la cultura catalanes en aquest barri d'immigrants. El 1988 va tornar a Barcelona com a rector de la parròquia de Sant Oleguer, on es va dedicar a implantar els moviments d'acció catòlica i de promoció dels laics. El 2001 va decidir tornar a Santa Coloma per continuar col·laborant en la vida parroquial i cívica de la localitat.

Els últims anys de vida els ha passat a la residència de les Germanetes dels Pobres de la plaça Tetuan de Barcelona.

Mossèn Cabré va rebre el premi Francesc Macià de la Generalitat, el 1988, i el premi Ciutat de Santa Coloma, el 1990.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.