Necrològiques

Francina Boris, la veu que no ens deixarà

M'acabo d'assabentar del traspàs de l'estimada Francina, la locutora per excel·lència, la veu que ha calat fons als que hem tingut la sort de poder-la escoltar, alguns sense conèixer-la i d'altres, com jo, havent-la conegut de prop, veïna del nostre estimat Barri Vell la Rambla. Clienta de l'època de venir a buscar la llet, sembla que la vegi acompanyada sempre del braç del seu estimat Miquel, el seu marit.

Professionalment, sé que hi ha persones que han escrit i escriuran millor que jo de la Francina. Jo sols ho puc fer des del vessant de criatura que vaig créixer escoltant aquesta veu tan excepcional que transmetia tota mena de sentiments, però sobretot una gran pau i una gran estimació. Depenent del que parlés, la seva estimada Girona, la sardana, els gironins, com he dit a l'encapçalament, la seva veu mai ens deixarà.

Els que hem viscut al Barri Vell i la nostra escola ha estat ubicada als voltants de la catedral sabem que l'itinerari per arribar-hi era el carrer de la Força. Tots el que fèiem aquest camí sabem que a mà dreta hi quedava Radio Gerona EAJ38 i de petits vàrem créixer amb la Radio Gerona o Barcelona, no importa, era el mitjà de comunicació. Els contes tan ben explicats semblava veure'ls, en Maginet, en Paupi, els discos dedicats dels diumenges, el concurs Buscando la fama, etc. i la veu de l'estimada Francina amb els programes de la sardana, i més en el meu cas, que, en tenir un establiment dedicat al públic, feia que molta gent que treballava a la ràdio fos client de casa.

M'agradaria recordar grans professionals del micròfon que varen compartir feina amb la Francina. He llegit que ella en temps de guerra treballava a RAC a Barcelona i va ser enviada a Girona, on va treballar amb el recordat i estimat senyor Joan Viñas Bona, gironí d'arrel casat amb l'Anita Rexach, que després de treure les oposicions va anar de locutor a Radio Nacional de España a Madrid, on va ser substituït a Girona pel gran amic Enric Casademont, també gironí, que va treballar junt amb la Francina.

El senyor Joan Viñas, que va arribar a ser director de Radio Nacional de España a Barcelona, i el senyor Enric Casademont eren uns professionals excepcionals, i, a part de ser unes gran persones, treballaven junts en la campanya de Nadal, en Maginet, en Paupi, el senyor Dalmau. Van ser uns anys que els petits recordem amb gran nostàlgia, tot cantant “siete por una es siete siete” i així tants moments de felicitat transmesos mitjançant un micròfon. Veus d'homes com ells i dones com la Francina que van fer les delícies dels oients i formen part de les nostres vides.

Després, a Radio Gerona hi va entrar la gran veu del senyor Salvador Sauri, a qui també vaig tenir el goig de conèixer casat amb una gironina, una filla Araus. Després d'un temps va deixar Girona i va ser substituït per l'altra gran veu, l'amic Jaume Teixidor, conegut i estimat no tan sols per la seva veu, sinó també per haver estat el dimoni gros dels Pastorets de Girona. Anys més tard, la Chus Medina, en Jordi Grau i més. He fet una mica d'itinerari dels meus records de ràdio i en tots ells hi ha el transfons de la Francina.

La Francina estimava Girona i els gironins, per això sempre va estar al meu costat en la presentació dels meus llibres. Com he dit abans, em coneixia de petita amb en Jordi, el seu fill. Érem iguals, un creix, les ciutats canvien, la gent ens deixa, però la seva veu mai ens deixarà.

Avui, a 3/4 de 10 del matí, a la parròquia de Santa Susanna del Mercadal, se celebrarà la cerimònia religiosa. De ben segur que els que puguin hi aniran per estar al costat de les seves nétes, la Laia, l'Ariadna i la seva jove, la M. Àngels, i per dir adéu a aquesta gran locutora, però no a la seva veu, que sempre restarà entre nosaltres.

Francina té dues persones que l'estaran esperant, en Miquel i en Jordi, i de ben segur que amb ells hi haurà molts professionals de la ràdio i la sardana que també hi seran.

Descansi en pau.

(*) M. Carme Ribas i Mora és filla dels fundadors de la desapareguda Granja Mora

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia