Necrològiques

Recordant en Francisco J. Alberch Comas

Gironí, amic i pendonista dels Manaies de Girona

Diuen que quan arribem en aquest món ho fem buits de bagatge, molt al contrari de quan en marxem, que de resultes dels anys viscuts en marxem amb la maleta plena. Si tinguéssim la sort de fer-ho als 92 anys com ho ha fet el recordat senyor Alberch, que ha destil·lat la seva vida en un munt d'activitats professionals, culturals i polítiques de la nostra ciutat, podríem ser recordats per moltes persones com ho estic fent jo.

Coneixia la seva germana, la Margarida, perquè deu fer uns 50 anys, amb els seu marit i fills, varen obrir una botiga d'antiguitats a la Cort Reial, on fins fa poc hi havia el bar L'Angelot. El senyor Alberch el vaig conèixer personalment en fer el meu primer llibre, perquè m'expliqués quelcom de l'àngel de la catedral. Sabia que desprès dels estralls de la guerra havia estat fet a la seva fundació. Ens va atendre molt amablement donant-los tota classe d'explicacions. L'escultor havia estat el senyor Ramon Maria Carreras i el repujador, el senyor Pere Mulleras. En el descens de l'Àngel van disposar del senyor Miquel Rueda, un perolaire de la pujada de Sant Fèlix que, durant un temps, el va tenir exposat al seu taller perquè la gent el pogués veure, en una placa. Al costat de l'àngel, consta que la restauració i donació la va fer el senyor Alberch. El motlle que varen fer servir per fer-lo, si no l'han tret, el tenia posat al seu jardí, on ha viscut fins ara, i mai més ben dit, avui, fins al moment de dir adéu a la seva casa, que tant estimava. L'Àngel l'estarà vetllant a prop seu, no tothom pot dir que un dels àngels més coneguts estigui vetllant el seu darrer son. Del senyor Alberch en podrien parlar, i bé, moltes persones, pel que he dit al començament: la quantitat de coses que ha fet i amb què ha col·laborat, filatèlia, pessebres, Confraria de Jesús i els Nens, futbol, política, Junta de Confraries. Precisament l'any 1976 el senyor Alberch va ser nomenat pendonista de la Confraria de Jesús Crucificat Manaies de Girona. No sé si és d'aquest fet o d'abans, el dia que varem anar a casa seva em va impressionar un quadre de grans dimensions que tenia d'ell vestit de confrare. Va felicitar-me pel meu nomenament, que havia estat per aquelles dates, i va estar molt content per la nostra visita, de què li va quedar un bonic record.

Avui a les dotze del migdia se celebrarà la cerimònia religiosa a la Parròquia de Sant Josep. Als gironins, el senyor Alberch ens deixa un munt de coses per recordar-lo, però per mi i per damunt de tot, el nostre “àngel de la catedral”. No hi ha cop que miri la nostra catedral que no el vegi i que no pensi en les persones que el varen fer possible desprès d'estar tants anys decapitat. Escultor, repujador i, de vostè, la donació. Gracies per estimar Girona i els gironins.

Descansi en Pau.

* M. Carme Ribas i Mora, primera dona pendonista de la Confraria de Jesús Crucificat “Manaies de Girona” 1988

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia