Necrològiques

Joaquim Vila Xifra

Popular i destacat sardanista, va ser president de l'agrupació Floricel d'Anglès del 1982 al 1987

Era una de les cares més conegudes del món sardanista i durant molts anys la seva presència va ser constant en aplecs, ballades i concerts. El popular sardanista Joaquim Vila Xifra, més conegut com en Quim de les sardanes, expresident de l'agrupació Floricel d'Anglès, va morir ahir dilluns a l'edat de 89 anys. Amb la seva mort, el sardanisme perd una de les figures més destacades i representatives.

Anglesenc d'adopció, Joaquim Vila va néixer a Vilanna el 2 de desembre del 1924 i va treballar tota la vida al bosc, tal com van haver de fer moltes persones de la seva generació. Però també va ballar sardanes tota la vida. I en va aprendre sol, observant les rotllanes i els moviments que feien els balladors. D'aquesta manera no només va aprendre a ballar-ne, sinó també a comptar-ne i repartir-ne.

I d'aprendre a ensenyar. Tenia 16 anys quan va començar a ensenyar a ballar sardanes, una activitat que fins i tot va desenvolupar durant el servei militar, a la Val d'Aran. Acabada la mili, Vila va fer de monitor de moltes generacions de balladors, no només d'Anglès, sinó també de pobles del voltant com ara la Cellera de Ter, Bonmatí o Sant Martí Sapresa. No cal dir que també ensenyava a comptar i repartir (en estil selvatà, és clar). Acompanyat sempre de la seva esposa, Núria Serrat, la presència de Vila es va fer indestriable de qualsevol manifestació sardanista.

President de l'Agrupació Sardanista i Cultural Floricel d'Anglès del 1982 al 1987, Joaquim Vila va rebre nombrosos guardons i reconeixements per la seva tasca, entre els quals destaca l'homenatge que li va retre l'Ajuntament d'Anglès el 1982 i el premi Floricel Rosa d'Or, el 1994. També va ser àmpliament reconeguda la seva feina impagable com a monitor sardanista.

Una frase que pot resumir la trajectòria de Joaquim Vila en l'àmbit sardanista es va pronunciar precisament en l'homenatge que li va fer l'Ajuntament d'Anglès el 1982: “Si fos possible ajuntar les mans dels que han après a ballar amb en Quim de les sardanes formarien una rotllana grandiosa que encerclaria tota la vall dels Àngels.”

Casat amb Núria Serrat i pare de dues filles, Montserrat i Mercè, la cerimònia se celebrarà avui, a les 10 del matí, a la parròquia d'Anglès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia